După Afaceri. Cât de mult influenţează paharul gustul şi aromele unui vin şi cum îl alegem pe cel potrivit?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 15 octombrie 2020 50 afişări

Paharul este un factor care poate augmenta sau sabota întregul proces al savurării unui vin, nu doar un personaj secundar în „filmul“ degustării. Când geometria unui obiect atât de simplu poate ascunde atât de multe secrete, cum facem să alegem paharul perfect pentru experienţe memorabile?

După Afaceri. Cât de mult influenţează paharul gustul şi aromele unui vin şi cum îl alegem pe cel potrivit?

Paharul este un factor care poate augmenta sau sabota întregul proces al savurării unui vin, nu doar un personaj secundar în „filmul“ degustării. Când geometria unui obiect atât de simplu poate ascunde atât de multe secrete, cum facem să alegem paharul perfect pentru experienţe memorabile?

„Nu cred că trebuie să mai insist în a preciza că paharul de vin trebuie să prezinte calitatea primară de a fi un pahar oenologic: cu picior, caliciu dotat cu o cameră aromatică suficient de largă pentru dezvoltarea aromelor şi care să se restrângă apoi pentru a le concentra şi focaliza înspre nările amatorului de vin care-l utilizează“, spune Iulia Scavo, profesoara de matematică transformată într-unul dintre cei mai buni somelieri din lume.

Elena Oglindă, CEO Wineful, unul dintre cele mai cunoscute wine baruri din Bucureşti adaugă că a fost demonstrat ştiinţific că paharul influenţează foarte mult băutura conţinută, de aceea până şi companiile de suc sau bere au creat pahare potrivite licorilor lor.

„Dacă un pahar cu formă nepotrivită poate sabota complet băutura degustată, o cupă potrivită licorii îi va scoate în evidenţă toate aromele şi punctele forte.“

Deşi în acest moment există o tendinţă a paharelor de vin fără picior, acceptate mai ales în ţările nordice sau pe piaţa americană, specialiştii rămân fideli paharului oenologic classic, cu picior.

Sunt însă multe alte particularităţi de care trebuie să ţinem seama, unele dintre ele fiind legate chiar de felul vinului care urmează să fie savurat.

„Din punctul de vedere al plăcerii tactile hedonistice, mi se pare coerent a evita paharele cu piciorul lipit pe caliciu, întrucât impietează simţul atingerii înainte de degustare. Privilegiaţi pahare suflate sau turnate. De asemenea, vă sfătuiesc pahare cu baza plată pentru stabilitate şi pentru a nu a acumula apa în maşina de vase, lăsând astfel astfel urme de calcar“, recomandă Iulia Scavo.

Factorul auditiv este de asemenea important în rotunjirea experienţei de degustare a unui vin. 

Citiţi această poveste integral şi descoperiţi mai multe interviuri şi articole în ediţia actuală a revistei După Afaceri Premium, apărută vineri 2 octombrie pe piaţă, şi pe www.da.zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vin,
afaceri,
influentare,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.