După 535 de zile, belgienii ies din criza de guvern

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 decembrie 2011 18 afişări

Acordul la care cele şase partide din Belgia au ajuns asupra bugetului pentru următorii trei ani a deblocat, în sfârşit, calea formării unui nou guvern de coaliţie, condus de socialistul Elio di Rupo.

Evenimentul pune capăt perioadei de 535 de zile în care ţara a funcţionat fără un guvern central - un record mondial, după cum notează The Wall Street Journal. În zilele următoare va fi anunţată componenţa guvernului federal, primul de după criza politică din aprilie 2010. După ce vor fi selectaţi miniştrii, componenţa guvernului va fi prezentată spre aprobare regelui Albert al II-lea, după care se va trece la votarea ei în parlament.

Elio di Rupo, 60 de ani, este francofon, descendent al unor imigranţi italieni, homosexual şi lider al Partidului Socialist din 1999, iar ulterior prim-ministru regional al Valoniei. El s-a impus ca viitor prim-ministru în urma eforturilor depuse cu succes şi a diplomaţiei de care a dat dovadă pentru negocierea unei formule de guvern.

Acordul asupra bugetului, la care s-a ajuns la câteva ore după ce agenţia Standard&Poor's a redus ratingul Belgiei de la AA+ la AA, prevede reducerea deficitului de la 3,6% din PIB în acest an la 2,8% anul viitor, pentru ca în 2015 să se ajungă la un deficit zero. Comisia Europeană estimează pentru 2012 o creştere economică de 0,9%, cu 0,1% peste estimarea pe care a fost construit bugetul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dupa-535-de-zile-belgienii-ies-din-criza-de-guvern-9027530
9027530
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.