Drumul unui tânăr de la lucrător în supermarket, la înfiinţarea unui imperiu cu peste 2.000 de magazine în toată lumea

Autor: Andra Stroe Postat la 03 octombrie 2020 2913 afişări

Drumul unui tânăr de la lucrător în supermarket, la înfiinţarea unui imperiu cu peste 2.000 de magazine în toată lumea

Tadashi Yanai, fondatorului brandului Uniqlo, spune că a făcut multe greşeli de-a lungul timpului, dar totuşi, nu s-a lăsat descurajat de niciuna. În opinia sa, oamenii îşi iau eşecurile prea în serios, când, de fapt, ar trebui să îşi păstreze optimismul şi să o ia de la capăt până vor găsi succesul. Filosofia lui a dat roade: a ajuns cel mai bogat om din Japonia şi al 41-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 28 de miliarde de dolari, în fruntea unei companii evaluate la peste 9 miliarde.

Tadashi Yanai s-a născut pe 7 februarie 1949 în Ube, Yamaguchi, Japonia. El a urmat cursurile universităţii Waseda, pe care a absolvit-o în 1971, cu o diplomă în economie şi ştiinţe politice. În acelaşi an, Yanai s-a angajat în cadrul celui mai mare lanţ de hypermarketuri japonez, JUSCO (Japan United Stores Company). După un an, a demisionat şi s-a alăturat tatălui său, care conducea o croitorie stradală, însă ulterior a decis că e timpul să îşi pornească propriul business, deschizând, în 1984, în Hiroshima, primul magazin Uniqlo (Unique Clothing Warehouse).

Iniţial, numele brandului urma să fie înregistrat ca o abreviere – UNICLO – a cuvintelor unique clothing (haine unicat). Cu toate acestea, în 1988, personalul desemnat să se ocupe de această sarcină în Hong Kong a citit greşit litera „c” drept „q”. Tadashi Yanai a schimbat astfel numele mărcii în „Uniqlo”. Până în aprilie 1994, existau peste 100 de magazine Uniqlo în Japonia, iar în 2001 compania şi-a început expansiunea internaţională.

Antreprenorul a ocupat, timp de 18 ani, poziţia de director independent al conglomeratului japonez Softbank, şi are două lucrări publicate – „Un câştig, nouă pierderi” (1991) şi „Pierderea succesului într-o zi” (2009). În 2010 el a câştigat premiul „Retailerul internaţional al anului”, iar în 2012 a fost inclus în lista „50 Most Influential” realizată de revista Bloomberg Markets.

Yanai este căsătorit şi are doi fii, Kazumi şi Koji. În prezent locuieşte în Tokio, într-o casă de 50 de milioane de dolari, având o avere de 28,3 miliarde de dolari.

În 2018, numărul angajaţilor companiei Uniqlo ajunsese la peste 44.000, iar din punctul de vedere al numărului de magazine, portofoliul businessului număra, anul trecut, aproape 2.250 de unităţi în 21 de ţări. Potrivit publicaţiei internaţionale Forbes, Uniqlo este evaluată în prezent la 9,2 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.