Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Se ''mişcă'' piaţa imobiliară. După cutremurele din Oltenia, numărul caselor scoase la vânzare a explodat

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 06 martie 2023 79 afişări

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Se ''mişcă'' piaţa imobiliară. După cutremurele din Oltenia, numărul caselor scoase la vânzare a explodat

    Conform datelor ANCPI, numarul tranzactiilor imobiliare finalizate in primele doua luni ale anului curent s-a redus spre jumatate fata de anul precedent. O reprezentanta a unui important site de anunturi cu vanzari imobiliare a confirmat recent ca, urmare a miscarilor seismice din sud-vestul Romaniei, oferta caselor scoase la vanzare, construite inainte de 1977, a crescut in ultima luna cu 40%. Numai in Bucuresti exista 400.000 de locuinte construite pana la cel mai mare cutremur din Romania.

    Fara doar si poate, cutremurul din Turcia i-a speriat pe multi romani. Miscarile telurice din Oltenia au pus pe jar proprietarii de case cu o vechime de peste 45 de ani, construite inainte de ultimul mare cutremur din 1977. Nu mai vorbesc de imobilele construite in perioada interbelica, care au atins deja ''onorabila varsta'' de peste 80 de ani.

    Firmele de asigurari au fost asaltate de catre cei care nu le dadeau prea mare importanta. Toate la timpul lor, mai bine mai tarziu decat niciodata! Ceea ce nu au aflat inca romanii care vor sa-si asigure casele mai vechi si deteriorate structural este ca, in anumite situatii, acestea trebuie sa indeplineasca anumite conditii minime ca sa primeasca o polita de asigurare. Dar, despre asta in acest articol...

    De ce a crescut numarul locuintelor scoase la vanzare pe site-urile de profil? Oare, de ce se grabesc proprietarii sa vanda? Pai, cred ca logica acestor demersuri tine de bani. De afaceri imobiliare, pe ultima suta de metri. Pana cand si Parlamentul lucreaza la reglementarea acestor proprietati. Deja, este pe fluxul legislativ o prevedere care va interzice inchirierea imobilelor cu probleme de rezistenta (expertizate si dovedite cu deficiente de structura), inclusiv utilizarea acestora in orice activitati publice. 

    Sincer, desi o sa-mi iau iarasi un pachet de injuraturi, mi se pare normal acest demers. E dreptul tau sa risti locuind intr-un imobil cu probleme de constructie dar, de ce sa pui in pericol si viata altcuiva, care eventual nu stie la ce se expune? Tu stii, ca detinator al locuintei, ce probleme are imobilul in care stai. Beneficiarii temporari s-ar putea sa nu afle in timp util. Multi investitori din domeniul imobiliar au cumparat case vechi, in locatii ultracentrale, pentru a le inchiria in sistemul Airbnb. Ei sunt potentialii perdanti in viitorul apropiat.

    Cate astfel de apartamente aflate in orasele mari, turistice, au fost scoase la vanzare acum? Nu cred ca stie cineva exact, dar nu ma indoiec ca ele formeaza grosul ofertelor care au explodat in ultima vreme. Pana la urma este dreptul oricui sa-si incerce norocul si sa vanda cat mai scump, cat mai poate, daca gaseste un cumparator dispus sa preia riscurile aferente constructiei. Chiar si cu o lege nou promulgata, nu am dubii ca multi rentieri vor scoate proprietatile la inchiriere fara contract.

    Astfel, piata imobiliara a devenit ”efervescenta”, dar nu pe palierul caselor normale, noi sau (mai) bine construite. Din pacate, ceea ce asteptau ''expertii'' imobiliari nu s-a intamplat. Inflatia nu a marit preturile caselor, din contra. Cererea de locuinte s-a diluat in fata creditelor prohibitive impuse de banci, cel putin pentru moment. In  consecinta, numarul de tranzactii s-a prabusit si nu se stie cand sau daca se va revigora prea curand. Intre timp si numarul autorizatiilor de construire emise in ianuarie 2023 a scazut cu aproape 20 %, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, conform datelor INS.

    Nu este mai putin adevarat ca domeniul imobiliar ramane in atentia investitorilor romani si straini. Interes exista, bani sunt, dar nu (prea) se fac tranzactii la nivelul preconizat, dorit de dezvoltatori si vanzatori. Ceea ce conteaza este ca economia tarii creste ''ca-'n povesti'', cu imprumuturi masive ale statului, cu inflatie mare si speculand oportunitatile create de razboiul din Ucraina. Pe asta cred ca se bazeaza si proprietarii care si-au scos casele la vanzare. Daca Romania a ajuns la cel mai mare PIB in 2022, daca a inceput sa se cutremure pamantul de cum duduie economia, poate se va misca si piata imobiliara...

    

Dragos Dragoteanu, Certified International Property Specialist

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.