Dragnea anunţă că va fi lansat un program de reabilitare a sediilor instanţelor din 27 de oraşe

Autor: Florin Gheţău Postat la 27 septembrie 2014 32 afişări

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat, sâmbătă, la Iaşi, că Guvernul va iniţia un plan naţional de reabilitare a sediilor unor instanţe, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, precizând că în proiect vor fi cuprinse sedii de instanţe din 27 de reşedinţe de judeţ.

Vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, au participat, sâmbătă, la inaugurarea noului Palat de Justiţie din Iaşi, investiţie în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, clădirea fiind funcţională, de fapt, din 15 septembrie.

Dragnea şi Cazanciuc au anunţat, la ceremonia de inaugurare, că va fi lansat un program naţional pentru reabilitarea sediilor în care funcţionează instanţele de judecată.

”Vom lansa un program naţional de reabilitare a infrastructurii justiţiei. Ca să vorbim de un stat puternic trebuie să avem o Justiţie puternică. Însă nu poţi să aştepţi ca judecătorii să ia decizii într-o stare mentală corectă când sunt înghesuiţi în spaţii improprii. Vor fi termene clare, iar programul se va derula pe două componente, respectiv reabilitarea sediilor actuale şi construirea de sedii noi. Vrem ca în şase ani problema infrastructurii Justiţiei să fie rezolvată”, a susţinut vicepremierul Liviu Dragnea.

Întrebat ulterior de către jurnalişti care este suma totală care va fi alocată de guvern pentru acest program, Dragnea a spus că suma nu este foarte mare, fiind vorba despre ”alocări de fonduri care se vor întinde pe o perioadă de şase ani”.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că în România există 208 sedii de instanţe, iar jumătate dintre acestea au nevoie de investiţii importante.

”În acest plan naţional vor fi prinse pentru început sedii de instanţe din 27 de capitale de judeţ”, a afirmat Cazanciuc, spunând că Iaşiul are ”cea mai modernă infrastructură de Justiţie din ţară”.

La inaugurarea noului Palat de Justiţie din Iaşi au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, şi ministrul Justiţiei din Republica Moldova, Oleg Efrim, dar şi reprezentanţi ai administraţiei ieşene, şefi de instituţii şi parlamentari.

În timpul evenimentului, un bărbat a stat în faţa clădirii cu o pancartă pe care scria: ”Opriţi comerţul cu dreptatea. Magistraţii trebuie să fie slujitorii, nu stăpânii legilor, ei trebuie să le păzească, nu să le încalce”.

Bărbatul le-a spus jurnaliştilor că ”ăsta nu e Palat de Justiţie, ci mall”.

”Ai justiţie în funcţie de câţi bani dai. Eu le cer să oprească comerţul cu dreptatea, dar mă tem că acum nu vom asista decât la un comerţ în condiţii decente”, a spus protestatarul, care a fost legitimat de reprezentanţii forţelor de ordine.

În momentul în care ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a ieşit din clădire, bărbatul i-a spus acestuia să ”stârpească” corupţia din România, el reproşând totodată autorităţilor ”relaţiile mult prea prietenoase cu China”.

Un alt bărbat aflat în zonă i s-a plâns lui Robert Cazanciuc că ”Justiţia din Iaşi nu-şi face treaba”, ministrul replicându-i că dacă are lucruri concrete de reproşat să facă o scrisoare pe care să i-o trimită la guvern.

Proiectul noului Palat de Justiţie din Iaşi , aflat în zona Târgu Cucului, a fost realizat în anul 2001, însă lucrările efective au început în septembrie 2011, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de Banca Mondială.

Noul imobil, cu o suprafaţă de 10.300 de metri pătraţi, are cinci etaje, 14 săli de judecată şi 209 birouri şi anexe.

Clădirea a devenit funcţională în 15 septembrie, când acolo s-au mutat Tribunalul şi Curtea de Apel din Iaşi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INSTANŢE,
SEDII,
REABILITARE
/actualitate/dragnea-anunta-ca-va-fi-lansat-un-program-de-reabilitare-a-sediilor-instantelor-din-27-de-orase-13352940
13352940
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.