Dragi cititori ai ZF care aveţi credite legate de ROBOR, mergeţi la bancă şi cereţi trecerea la IRCC ca să vă fie înjumătăţită rata!

Autor: Claudia Medrega Postat la 05 mai 2022 21764 afişări

Românii care mai au contracte de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019, care sunt legate de ROBOR, au posibilitatea să meargă la bancă şi să solicite trecerea la IRCC ca indicator de referinţă, pentru a-şi diminua rata de plată, în condiţiile în care ROBOR a depăşit deja 5%, fiind de aproape 3 ori mai mare faţă de nivelul IRCC care se aplică acum, de 1,86%.

ROBOR la trei luni a ajuns la maximul ultimului deceniu, de 5,16% ♦ Indicele IRCC folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele noi este 1,86%, de 2,8 ori mai mic ca ROBOR la trei luni ♦ Între creşterea ROBOR şi a IRCC nu este doar un lag de câteva luni, ci diferă şi metodologia de calcul. ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, în timp ce indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Românii care mai au contracte de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019, care sunt legate de ROBOR, au posibilitatea să meargă la bancă şi să solicite trecerea la IRCC ca indicator de referinţă, pentru a-şi diminua rata de plată, în condiţiile în care ROBOR a depăşit deja 5%, fiind de aproape 3 ori mai mare faţă de nivelul IRCC care se aplică acum, de 1,86%.

Practic, debitorii cu credite legate de ROBOR pot să meargă la bancă şi să facă o cerere prin care solicită trecerea de la ROBOR la IRCC.

În timp ce ROBOR la trei luni şi ROBOR la şase luni au depăşit 5%, IRCC aplicat în contractele de credit până la final de iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%.

Ieri, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 5,16%, valoare în creştere faţă de cea înregistrată miercuri, de 5,10%. De la începutul acestei săptămâni, indicele ROBOR la trei luni s-a majorat cu circa 3%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 70%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

Tot ieri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,28% de la 5,24% miercuri.

Între creşterea ROBOR şi a IRCC nu este doar un lag de câteva luni, ci diferă şi metodologia de calcul. ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Practic, indicele IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare pentru o anumită perioadă, la care băncile pot adauga o marjă fixă.  Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a dobânzilor cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Acest indice IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de bănci pentru trimestrul următor.

Noul indice de referinţă IRCC a apărut în urma acuzaţiilor lansate de pliticieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, care au culminat cu impunerea unei taxe pe activele băncilor, legată într-o primă fază de ROBOR, pentru ca ulterior să se decidă schimbarea formulei de calcul al indicelui la care sunt legate creditele în lei. Taxa bancară a fost în cele din urmă decuplată de ROBOR, dar IRCC a rămas.

Şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a recomandat recent consumatorilor cu credite legate de ROBOR să facă o cerere la bancă. la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii.

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadenţă este mai îndelungată“, a declarat recent Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Din luna mai 2019 costul împrumuturilor populaţiei nu mai este legat de ROBOR, ci se aplică noul indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor numit IRCC, care este mai scăzut. Prima valoare a indicelui IRCC, de 2,36%, a fost calculată ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru (T4) din 2018 şi a fost folosită ca referinţă în lunile mai şi iunie, iar următoarea valoare a indicelui IRCC, de 2,63%, s-a aplicat pentru trimestrul al treilea (iulie-septembrie), valoarea de 2,66% fiind folosită pentru creditele retail în lei luate în ultimul trimestru din 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca,
rata,
credite,
ROBOR

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.