Dosarul Ţăndărei. Mai multe ONG-uri cer demisia sau excluderea din magistratură a procurorului: „Aceste situaţii trebuie să înceteze acum!”

Autor: Departamentul Social Postat la 25 decembrie 2019 221 afişări

Mai multe ONG-uri din ţară şi din străinătate solicită, prin intermediul unei petiţii online, demisia procurorului care a instrumentat dosarul Ţăndărei, în care cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi pentru trafic de persoane. Asociaţiile cer fie demisia, fie excluderea din magistratură a acestuia.

„Împreună, noi – cetăţenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele şi informaţiile pe care le avea la dispoziţie în cel puţin 2 cauze foarte mari de trafic de minori: Ţăndărei şi Shanghai. Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetăţeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate există unii procurori în România care, deşi au probe clare împotriva reţelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situaţii trebuie să înceteze acum!”, scriu asociaţiile în textul petiţiei.

În textul citat se mai atrage atenţia că, pe 12 februarie 2019, după 9 ani de proces, instanţa a decis ca cele 25 inculpaţi, din 26, să fie achitaţi. Aceştia ar fi condus reţeaua de trafic de minori.

Cazul a implicat o anchetă comună la nivelul Uniunii Europene şi, potrivit asociaţiilor, Europol a denumit reţeaua „una dintre cele mai mari reţele de trafic de persoane din Europa”.

În lista ONG-urilor se numără Freedom House România, Save for Children Romania, European Center for Legal Education and Research, Funcky Citizens, Platforma Romania 100 (Ro100), Timisoara Society, Cambridge Centre for Applied Research in Human Trafficking.

25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, luni, de Curtea de Apel Târgu-Mureş. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi de inculpaţi.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.