Dosarul "MICROSOFT": Legalitatea rechizitoriului, contestată de avocaţii inculpaţilor

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 20 aprilie 2015 81 afişări

Avocaţii inculpaţilor din cazul "Microsoft" au formulat, luni, mai multe excepţii de nelegalitate a actului de acuzare şi au cerut chiar trimiterea dosarului la DNA pentru refacerea acestuia, motiv pentru care judecătorii au acordat un nou termen în 4 mai.

Judecătorii instanţei supreme au dezbătut, pentru prima dată, dosarul "Microsoft". Şedinţa a fost în cameră preliminară, respectiv cu uşile închise, iar avocaţii celor din dosar au cerut judecătorilor constatarea nelegalităţii actului de acuzare făcut de anchetatorii DNA pe numele clienţilor lor.

Referitor la fostul primar Gheorghe Ştefan, apărarea a arătat că procurorii nu au fost precişi cu privire la calitatea în care l-au trimis în judecată, respectiv cea de primar sau cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Avocaţii le-au arătat judecătorilor că limitele de pedeapsă sunt diferite raportat la cele două funcţii, astfel că anchetatorii trebuiau să menţioneze clar în ce calitate l-au trimis pe clientul lor în judecată.

Avocaţii au dezbătut în sala de judecată şi alte astfel de inadvertenţe şi au cerut magistraţilor refacerea actului de inculpare.

Instanţa a stabilit ca până în 4 mai anchetatorii DNA să depună eventuale obiecţii la solicitările avocaţilor şi au amânat judecarea procesului până la această dată.

Gheorghe Ştefan, ultimul arestat în dosarul Microsoft, a fost eliberat din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu în 15 aprilie, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

În dosarul "Microsoft", ceilalţi acuzaţi, respectiv Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae sunt şi ei arestaţi la domiciliu. Dorin Cocoş este, însă, în arest pentru că pe numele său mai este emis un mandat, în dosarul "Bica 2".

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi primarul suspendat Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul "Microsoft".

Anchetatorii au disjuns, astfel, urmărirea penală faţă de cei patru, stabilind că probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor în faţa instanţei.

În dosarul "Microsoft", oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Cocoş, Sandu, Nicolae şi Ştefan au fost arestaţi preventiv în acest dosar în 29 octombrie 2014.

Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae au stat în arest preventiv până în 25 ianuarie, când au fost plasaţi în arest la domiciliu, în urma deciziei instanţei supreme, după ce ar fi făcut denunţuri în dosar.

În cazul lui Dorin Cocoş, instanţa a dispus, în 23 februarie, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, la propunerea procurorilor DNA, după ce fostul soţ al Elenei Udrea ar fi făcut un denunţ în dosarul "Microsoft"

Dorin Cocoş a rămas însă în arestul Poliţiei Capitalei, întrucât pe numele său mai este emis un mandat de arestare preventivă, în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

Elena Udrea a fost şi ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 - 17 februarie, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu. În 25 februarie, Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROCES,
MICROSOFT,
AMÂNARE
/actualitate/dosarul-microsoft-legalitatea-rechizitoriului-contestata-de-avocatii-inculpatilor-14129761
14129761
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.