Doritorii îşi pot deschide din nou conturi în băncile cipriote

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 august 2013 68 afişări

Pentru prima dată de la criza din martie, Ministerul de Finanţe din Cipru a anunţat că permite deschiderea a noi conturi la băncile din ţară, specificând însă câteva condiţii pentru noii clienţi..

Doritorii îşi pot deschide din nou conturi în băncile cipriote

Depozitele la termen trebuie să fie deschise însă pornind de la o sumă minimă de 5.000 de euro şi nu pot fi lichidate timp de trei luni, potrivit Kathimerini. De asemenea, noile conturi pot fi folosite numai pentru rambursarea unor credite contractate la alte bănci din Cipru.

Restricţiile la deschiderea de noi conturi, incluzând o limitare a sumelor care pot fi retrase zilnic la 300 de euro, au fost impuse în martie, spre a preveni o golire a depozitelor după ce Ciprul a acceptat de la UE, FMI şi BCE un pachet de credite de salvare în valoare de 23 mld. euro. În schimbul contribuţiei creditorilor externi (10 mld. euro), statul a acceptat ca primele două bănci cipriote, Bank of Cyprus şi Laiki, să impună pierderi pentru depunătorii cu peste 100.000 de euro în cont.

În septembrie, Bank of Cyprus, pentru care pierderile impuse depunătorilor au fost stabilite la 47,5% din partea de sumă din depozite care depăşeşte 100.000 de euro, este de aşteptat să se întoarcă în administrare privată, odată cu restabilirea ratei de solvabilitate la 14%, peste nivelul minim cerut de 9%. Depunătorii care îşi vor pierde bani - suma totală pierdută este estimată la 4 mld. euro - vor primi în schimb acţiuni ale băncii.

AP notează că nu este de aşteptat ca depunătorii de la Laiki, care au pierdut cea mai mare parte din depozitele negarantate, să primească acţiuni ale băncii, după fuziunea preconizată între Bank of Cyprus şi Laiki.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/doritorii-isi-pot-deschide-din-nou-conturi-in-bancile-cipriote-11206021
11206021
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.