Doar cinci zerouri

Postat la 27 iunie 2006 1 afişăre

In Asia, unele companii incep sa copieze mecanismele de plata americane, in particular pe cele legate de performanta precum bonusurile sau optiunile pentru cumpararea de actiuni. Dar salariile din Japonia, cea mai mare economie a Asiei, si din China, economia cu cea mai rapida dezvoltare a continentului, raman mult in urma celor ale executivilor din Statele Unite si e putin probabil sa le ajunga din urma in viitorul apropiat, spun expertii.

 

Companiile din Japonia raman reticente la a creste salarile executivilor din cauza unei inclinatii traditionale pentru munca in echipa si a unei frici ca marile diferente intre venituri vor duce la scaderi de moral in companii. De asemenea, executivii, ale caror salarii au crescut in timp ce acestia au urcat pe scara corporatista, tind sa fie angajati pe viata ai unei companii, si nu outsideri atrasi de pachete financiare generoase. Companii cu prezenta ridicata peste hotare, precum Sony si Honda, sunt mai dispuse sa adopte stilul american al recompensarii cu optiuni pentru cumpararea de actiuni sau al bonusurilor legate de performante.

 

Asta din cauza ca au numerosi actionari straini care au crescut presiunea in ultimii ani de a creste platile bazate pe performanta. Totusi, expertii spun ca pachetele compensatorii sunt doar o farama din cele ale executivilor americani si au crescut foarte incet. Potrivit institutului de cercetare a salariilor Chingin Kanri, o firma de consultanta cu sediul in Tokio, salariul mediu, incluzand bonusurile, al presedintilor gigantilor japonezi a crescut cu doar 8% in ultimul deceniu, pana la 54 de milioane de yeni (470.000 de dolari) anul trecut.

 

In China, cifrele exacte sunt greu de obtinut. Dar se pare ca executivii sefi chinezi sunt platiti mai putin decat omologii americani, europeni sau japonezi. Dar chiar si in China pachetele financiare sunt in crestere, in special punand la socoteala diferentele in ce priveste costul vietii. Unii executivi traiesc chiar bine. Charles Zhang, fondatorul, presedintele si directorul executiv al companiei de internet Sohu.com, a castigat cam 400.000 de dolari cu titlu de compensatii in 2005. Si Lenovo, o companie listata la bursa, are acum un director executiv occidental, William J. Amelio, care castiga un salariu de baza de 750.000 de dolari. Bonusul lui anual este de 1 milion de dolari si ar putea castiga pana la 4 milioane de dolari daca atinge anumiti indicatori.

 

Dar cum este in cazul unei companii detinute de stat, precum gigantul petrolier CNOOC? Presedintele companiei a castigat in 2005 compensatii totale in valoare de circa 830.000 de dolari. Banca Chineza de Contructii - una dintre primele 100 de banci din lume dupa valoarea de piata, dar cu o intreaga istorie de credite neperformante - are un director executiv care a castigat cam 120.000 de dolari anul trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Doar cinci zerouri
/actualitate/doar-cinci-zerouri-1006255
1006255
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.