Directorul STS a prezentat un sistem informatic de combatere a votului multiplu, bazat pe scanarea CI

Autor: Alina Novaceanu Postat la 10 martie 2015 32 afişări

Directorul STS Marcel Opriş a prezentat, marţi, la Comisia de cod electoral un sistem informatic de prevenire şi combaterea votului multiplu care se bazează pe scanarea cărţii de identitate, identificarea CNP şi care ar putea fi aplicat pe scară largă la alegerile locale din 2016.

El a spus că un asemnea sistem a fost introdus pentru prima dată în 2010 la un colegiu din Sectorul 4 şi verificat la două alegeri parţiale.

Sistemul presupunea instalarea unui calculator în fiecare secţie de vot, un echipament de scanare a datelor de pe cartea de identitate a cetăţeanului care votează, a CNP-ului, iar aceste date erau introduse într-o bază de date care indica dacă cetăţeanul respectiv a votat de două ori.

"Prin intermediul specialiştilor STS am făcut o investigare, pentru a vedea cât de mare ar trebui să fie efortul pentru a introduce un asemnea sistem. Lucrurile în România au evoluat şi pentru un număr semnificativ de secţii de vot există condiţiile pentru a se instala asemenea echipamente, pentru celelalte se pot face. La alegerile prezidenţiale pentru 2014 a trebuit să utilizăm terminale de satelit, pentru a ţine legătura cu secţiile de vot doar în 48 de secţii de vot din România, din totalul de peste 18.000. Vă confirm că, utilizând inteligenţă şi o varietate de proceduri, se poate construi un asemnea sistem prin care orice alegător prezent într-o secţie de vot să-şi exercite corect votul", a afirmat directorul STS.

Sistemul constă în instalarea unui calculator şi unui scanner la fiecare secţie de vot, scannerul citeşte ultimele două rânduri din cartea de identitate, care conţine CNP şi data de expirare şi sunt introduse într-o bază de date, acest lucru având semnificaţia că s-a exercitat votul, iar introducerea acestor date la altă secţie de vot are semnificaţia detectării unei posibile fraude, a explicat oficialul STS.

"Sistemul poate fi făcut să afişeze fiecare alegător cu drept de vot. Poate fi o transparenţă absolut totală, nu se va şti identitatea alegătorilor, ci doar numărul de alegători şi unde a votat. Mizăm că peste tot sau în majoritatea locurilor vor exista conexiuni de Internet", a adăugat Opriş.

Şeful STS a explicat membrilor Comisiei parlamentare de cod electoral că aceste aplicaţii sunt protejate, iar datele sunt criptate, neputând fi văzute de oricine.

"Aceste aplicaţii sunt protejate, ele nu sunt vizibile într-un Internet obişnuit. Dacă aţi lua un echipament şi aţi scana legăturile de Internet, nu o să le vedeţi, pentru că toate datele care pleacă din această aplicaţie sunt criptate, cu aplicaţii speciale de criptare care se decriptează la sosire, sunt strict protejate pe traseu. Resursele care au fost gândite pentru aceste interfeţe de servere sunt puse din resurse multiple de Internet, cu proceduri speciale de securitate în aşa fel încât, practic, ar costa extrem de scump ca cineva să poată întrerupe un proces electoral", a mai spus directorul STS.

El a mai precizat că în zonele în care nu este posibilă nicio conexiune de Internet se pot folosi metode alternative, cum ar fi trimiterea prin SMS sau printr-un call center, cu statutul de 112.

"Sunt nenumărate metode alternative care pot fi folosite cu eficienţă, spre exemplu dacă o secţie de vot, cum este în Hunedoara, are 9 votanţi care au votat într-o oră, în opinia noastră poate fi considerată o risipă de resurse să mergem până acolo cu un laptop şi cu tot angrenajul, în schimb putem pune mijoace alternative de genul: un asemenea exerciţiu poate fi înscris şi din SMS sau prin un call center, care i-am oferi statul legal pe care îl are 112", a mai explicat Opriş.

El a arătat că sistemul a fost gândit în 2009, dar poate fi adaptat la tehnologia de acum, prin folosirea de smartphone-uri sau tablete, arătând că astfel de mijloace pot fi instalate cu mare uşurinţă şi în secţiile de vot din străinătate.

"Acest sistem a fost gândit cu tehnologie din 2009, acum, evident, la alegerea soluţiilor tehnice se va ţine seama de existenţa altor resurse, folosirea de smartphon-uri, tablete. Asemenea mijoocare pot fi instalate cu foarte mare uşurinţă în secţiile de vot din străinătate", a mai spus Opriş.

"Suntem convinşi că la alegerile locale din 2016 se poate face un exerciţiu electoral amplu, iar alegerile parlamentare din 2016 vor fi desfăşurate la cel mai înalt standard. Nu este vorba de vot electronic, ci de instrumente prin care să se înlăture orice posibile fraude şi întocmirea în regim electronic a proceselor de vot pentru mai multă celeritate", a mai explicat directorul STS.

Comisia parlamentară de cod electoral a finalizat legile alegerilor locale, partidelor politice şi finanţării partidelor, urmând să înceapă săptămâna viitoare dezbaterile la legea alegerilor parlamentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VOT,
FRAUDĂ,
COMBATERE
/actualitate/directorul-sts-a-prezentat-un-sistem-informatic-de-combatere-a-votului-multiplu-bazat-pe-scanarea-ci-13962784
13962784
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.