Directorul CFR: nu îmi pot asuma subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani

Autor: Petru Mazilu Postat la 26 martie 2023 28 afişări

Directorul CFR: nu îmi pot asuma subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani

Directorul general al CFR susţine că în urma accidentului feroviar de la Galaţi îşi poate asuma greşelile propriilor subordonaţi, dar nu şi subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani.

Precizările au fost făcute în legătură cu accidentul grav care s-a petrecut sâmbătă seara, în staţia Galaţi, la formarea trenului R 7576, care s-a soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei.

„Îmi voi asuma acţiunea sau inacţiunea oricărui angajat al CFR Călători, constatată de către organele de cercetare şi care ar fi putut duce la evitarea acestei drame ce a cauzat decesul colegei noastre. Nu îmi pot asuma însă, subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani! Profund îndurerat, transmit şi pe această cale condoleanţe familiei îndoliate şi întregul sprijin necesar în aceste momente de grea cumpănă!”, a declarat directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa.

Primele rezultate ale anchetei accidentului de la Galaţi arată că locomotiva a accelerat brusc, dar frâna nu a funcţionat. Mecanicul de locomotivă nu a consumat alcool, au mai stabilit anchetatorii. În urma impactului, vagonul a fost deformat şi împins pe o distanţă de circa 80 de metri. În interior, se aflau şeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum şi un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, judeţul Galaţi.

Mecanicul de locomotivă şi cele trei persoane aflate în vagon au suferit leziuni. Călătorul a rămas încarcerat, iar femeia a intrat în stop cardio respirator. După intervenţia echipelor de descarcerare de la I.S.U. Galaţi şi acordarea primului ajutor, toate cele patru victime au fost transportate de către echipajele SMURD la UPU din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi. Ulterior, femeia a decedat. Celelalte trei persoane au rămas internate în spital, cu diferite leziuni, fiind în stare stabilă.

„S-a efectuat cercetarea la faţa locului de către poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, iar din verificările preliminare s-a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că a încercat să acţioneze sistemul de frânare dar acesta nu a mai frânat. Mecanicul şi conductorul de tren au fost testaţi cu aparatul alcootest DRAGER, rezultatele fiind negative”, au precizat reprezentanţii IPJ Galaţi.

Anchete mai fac Inspectoratul de Muncă şi CFR. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunile de „distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cfr,
accident,
director

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.