Din 5 decembrie încep subscrierile la patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, care urmează să fie listate la BVB: dobânzile la lei ajung până la 8%, iar cele la euro până la 3,7%

Autor: Cristina Bellu Postat la 02 decembrie 2022 75 afişări

Din 5 decembrie încep subscrierile la patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, care urmează să fie listate la BVB: dobânzile la lei ajung până la 8%, iar cele la euro până la 3,7%

Ministerul Finanţelor derulează între 5 decembrie şi 19 decembrie patru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin programul Fidelis, care ulterior închiderii vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat denominate în lei au maturităţi de 1 an şi 3 ani şi dobândă de 7,65% şi, respectiv, de 8%, iar cele în euro au maturităţi de 1 şi, respectiv, 2 ani şi dobânzi de 2,7% şi, respectiv, 3,7%, arată datele transmise vineri de BVB.

De la începutul programului, lansat în 2020, Ministerul Finanţelor a oferit nouă emisiuni denominate în lei şi euro prin intermediul Sindicatului de intermediere şi a atras în total 7,84 mld. lei şi 1,15 mld. euro (echivalent a 13.5 mld. lei), cu maturităţi cuprinse între 1 şi 5 ani.

“În ultimii doi ani, Ministerul Finanţelor a oferit în mod constant persoanelor fizice instrumente alternative pentru diversificarea investiţiilor, contribuind astfel la atragerea

de noi investitori în piaţa de capital si diversificarea ofertei de instrumente tranzacţionate pe piaţa administratã de Bursa de Valori Bucureşti”, spune Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank.

„În ultimii trei ani, investitorii au realizat pe piaţa secundară peste 39.000 de tranzacţii cu titluri Fidelis, în valoare cumulată de aproape 1,8 miliarde lei, adică aproximativ 13% din valoarea atrasă prin cele nouă oferte”, spune Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

„Continuarea acestei traditii a IPO-urilor pentru titlurile Fidelis este o dovada in plus ca bursa continua sa sustina finantarea economiei si, totodata, romanii sunt dispusi sa disloce sume importante de bani atunci cand identifica o oportunitate, indiferent de contextul economic, sanitar sau geopolitic”, concluzionează Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.