Dezastrul iminent: De la Apple, Ford, BlackRock şi până la sectorul de retail şi linii aeriene, toată lumea aşteaptă profituri mai mici şi trece la concedieri

Autor: Alex Ciutacu Postat la 11 ianuarie 2019 402 afişări

Dezastrul iminent: De la Apple, Ford, BlackRock şi până la sectorul de retail şi linii aeriene, toată lumea aşteaptă profituri mai mici şi trece la concedieri

Conflictul comercial, încetinirea creşterii economice şi a consumului în piaţa din China şi furtuna de pe pieţele bursiere au dus la un rezultat negativ: perspectivele de business au devenit mai slabe pentru multe companii gigant, potrivit Bloomberg.

Doar joi, mai mult de o jumătate de duzină de companii gigant şi-au redus estimările de profit, au anunţat concedieri masive s-au au anulat investiţii din cauza volatilităţii din piaţă.

American Airlines, Jaguar Land Rover, Macy s şi BlackRock sunt printre cele mai mari victime, alăturându-se unor jucători precum Apple şi FedEx care au avertizat recent investitorii că viitorul nu sună atât de bine cum suna în urmă cu doar câteva săptămâni.

Anul a început de doar 10 zile însă deja face ravagii în multe industrii.

Transport. Liniile aeriene din SUA se confruntă cu perspective mai slabe în contextul în care incertitudinea economică este în creştere.

American Airlines a redus estimările de profit pentru anul acesta, la fel ca Delta Air Lines. Iar aceştia au redus estimările şi au anunţat perspective slabe înainte de blocajul guvernamental care a început să răvăşească America.

Şi companiile de curierat au perspective mai slabe pentru 2019. FedEx şi-a redus estimările în urmă cu câteva săptămâni, la doar trei luni după ce le-a majorat, reflectând o schimbare abruptă a trendurilor economice globale.

CEO-ul Fred Smith a dat vina pe tensiunile comerciale dintre SUA şi China pentru această schimbare, susţinând că majoritatea problemelor cu care se confruntă compania se datorează „unor alegeri politice slabe”.

Producători auto. Ziua de joi a oferit indicii cu privire la viitorul producătorilor auto atât din SUA cât şi din Europa, încât în doar câteva ore, atât Jaguar cât şi Ford Motor au anunţat programe masive de reducere a costurilor.

Ca parte a revizuirii businessului din Europa, ceea ce ar putea rezulta în închideri de fabrici, Ford a luat până acum cele mai semnificative mutări de business în regiune.

Jaguar, cel mai mare producător auto britanic, a anunţat un plan în cadrul căruia va concedia 4.500 de persoane, adică 10% din forţa de muncă la nivel global.

Motivele, potrivit companiei, sunt legate de Brexit, de abandonarea în masă a dieselului şi de performanţa slabă a pieţei din China.

Retailul şi branduri de lux. Industria de retail dă semne de slăbiciune pe toate continentele.

Motivele pentru aceste semne de slăbiciune variază de la o regiune la alta, însă un lucru este sigur: încetinirea economiei chineze aruncă nori negri asupra brandurilor de lux precum Tiffany sau Luis Vuitton.

Tiffany a anunţat săptămâna trecută că vânzările sub aşteptări arată un „tipar clar” al consumului redus din China,

Joi, Macy s şi Kohl au dat indicaţii clare că până acum sezonul de sărbători din SUA nu a adus veniturile mult sperate, dezamăgind piaţa după ce şi-au redus estimările de vânzări.

Finanţe. Managerii de portofolii sunt puşi sub presiunea volatilităţii din piaţă, iar investitorii s-au îngrămădit să îşi ducă activele în fonduri cu comisioane mici.

BlackRock, cel mai mare manager de fonduri de investiţii din lume, a anunţat că îşi va reduce forţa de muncă la nivel global cu circa 500 de angajaţi, adică 3% din total, în următoarele săptămâni. Acestea sunt cele mai mari concedieri din cadrul BlackRock din ultimii trei ani.

AQR Capital Management, managerul de fonduri cantitative condus de Cliff Asness, a anunţat concedieri în urmă cu două zile după un an cu performanţe slabe.

Tehnologie.  Cea mai mare surpriză în această privinţă a fost Apple care şi-a redus estimările de vânzări la începutul anului, pentru prima dată în aproape două decenii. Compania susţine că nu a anticipat magnitudinea încetinirii economiei din pieţele emergente, în special din China.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anunt,
concedieri,
incepere,
auto

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.