Declin de peste 8% înregistrat de economia Greciei în 2020: Datoria publică poate să ajungă la 337 miliarde de euro, aproape 200% din PIB

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 11 octombrie 2020 45 afişări

Declin de peste 8% înregistrat de economia Greciei în 2020: Datoria publică poate să ajungă la 337 miliarde de euro, aproape 200% din PIB

Economia Greciei va înregistra până la finalul anului o contracţie de 8,2% ca urmare a efectele generate de criză, a declarat guvernul de la Atena, potrivit Associated Press.

Bugetul pentru 2021 a fost întocmit „într-un mediu nesigur şi fără precedent, având în vedere termenul de expirare al pandemiei de coronavirus”, spune Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului.

În vara lui 2018, Grecia a ieşit oficial din programele internaţionale de asistenţă financiară după aproximativ 8 ani, timp în care a redus cheltuielile şi a majorat taxele pentru a beneficia de împrumuturi. Criza financiară prin care au trecut grecii a adus şomajul la niveluri nemaiîntâlnite şi a şters aproape un sfert din economie.

Datoria publică a ţării va ajunge, cel mai probabil, la 337 miliarde de euro anul acesta, sau 197,4% din produsul intern brut (PIB). În 2021, numărul va înregistra o scădere uşoară, ajungând la 184,7%, iar şomajul va creşte de la 17,3% în 2019 la 18,6% până la sfârşitul lui 2020.

Petsas a declarat că declinul de anul acesta este sub media zonei euro de 8,7%. Economia Greciei va creşte anul viitor cu 7,5%, iar „veniturile cetăţenilor vor rămâne aproape neschimbate” pe parcursul a doi ani.

Economia va pierde venituri ce reprezintă 10% din PIB din cauza declinul turismului, potrivit Kathimerini. Veniturile din turism vor scădea cu aproximativ 80% anul acesta, la 3,5 miliarde de euro, faţă de 18,2 miliarde în 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economia greciei,
declin,
pib,
datorie publica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.