De ţinut minte la anul: rata medie anuală a inflaţiei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 noiembrie 2011 389 afişări

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a oferit un răspuns indirect nedumeririlor că dobanda de politică monetară a fost redusă doar cu 0,25%, la 6%, deşi rata anuală a inflaţiei a atins în septembrie minimul post-1990 de 3,45%.

Isărescu a explicat că rata medie anuală a inflaţiei, ce raportează ultimele 12 luni la cele 12 luni anterioare, a rămas la 6,9%, aşadar peste rata dobânzii de politică monetară, iar evoluţia ei merită urmărită întrucât este mai lentă şi nesupusă efectului de bază, adică impactului dat de modificările atipice ale preţurilor. Aşa a fost de pildă mărirea TVA din iulie 2010, care a modificat ulterior statistica inflaţiei, făcând ca rata anuală să pară mai mare chiar şi atunci când cea lunară se menţinea la niveluri foarte joase.

Graficul BNR de mai sus arată diferenţa evidentă dintre rata anuală şi rata medie anuală, respectiv faptul că ultima se ajustează mult mai lent decât prima.

Rata medie anuală a inflaţiei rămâne de urmărit şi la anul, cand efectul de bază care a dus rata anuală atat de jos din iulie încoace va acţiona în sens invers, creând impresia statistică a unor creşteri de preţuri mai mari decat o vor arăta ratele lunare şi media anuală.

BNR a ameliorat prognoza de inflaţie, de la 4,6% la 3,3% pentru finele lui 2011 şi de la 3,5% la 3% în 2012. Ţinta de inflaţie rămâne în 2012 aceeaşi ca şi în 2011 - 2-4%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-tinut-minte-la-anul-rata-medie-anuala-a-inflatiei-8967388
8967388
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.