De ce banana este la un pas de extincţie. Explicaţiile oamenilor de ştiinţă

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 05 ianuarie 2018 6442 afişări

În iunie 2017, un mai mulţi cercetători din Europa au călătorit în Papua Noua Guinee cu o misiune de mare importanţă: găsirea plantei numită "Banana Uriaşă".

De ce banana este la un pas de extincţie. Explicaţiile oamenilor de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă au străbătut junglele din sudul Pacificului, fie cu maşina sau pe jos, având alături două gărzi de corp. Ei aveau în minte o imagine ce circulase online, surprinsă de localnici, care prezenta un bananier foarte înalt, cu frunze ce atingeau 4 metri şi jumătate, scriu cei de la Wall Street Journal.

Deşi cercetătorii au găsit numeroase varietăţi ale bananei, căutarea lor s-a dovedit în zadar.

Nu erau însă singurii care caută sau dezvoltă noi tipuri de banane; motivul este că sortimentul Cavendish, cel care se găseşte în majoritatea supermarketurilor din lume, este pe cale să dispară.

Varietatea Cavendish este afectată de o ciupercă răspândită în mai multe părţi ale lumii, afectând plantele care poartă frunctul. Cavendish este un sortiment fără sâmburi, astfel că plantele sunt clone din punct de vedere genetic, fiind vulnerabile în faţa bolii.

Ciuperca a afectat deja peste 30% din plantaţiile de banane din Asia şi Australia, având un impact considerabil şi în Africa şi Orientul Mijlociu. Dacă ajunge în America Latină şi Marea Caraibelor, zone ce aduc 85% din producţia mondială de banane, pagubele s-ar putea ridica la zeci de miliarde de dolari, scriu Wall Street Journal.

Cercetătorii sunt astfel puşi în situaţia de a găsi cea mai bună alternativă la bananele "clasice": există peste 1.500 de tipuri de banane, majoritatea comestibile. Problema este că cele mai multe au fie un gust bizar, fie arată destul de ciudat. Unele banane sunt roşii, altele de mărimea unei alune.

Speranţa vine însă din Taiwan:în urmă cu un deceniu, a apărut accidental o mutaţie a bananelor Cavendish care par rezistente la ciuperca în cauză. În momentul de faţă, sortimentul se produce pe o mică plantaţie din Filipine şi este vândut exclusiv în Japonia. Gustul este similar, dar puţin mai dulce decât bananele clasice, aminteşte sursa citată.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.