De ce a ajuns să coste pachetul de unt 350 de euro

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 decembrie 2011 18 afişări

Lipsa acută a untului din Norvegia, una dintre cele mai bogate ţări din lume, a îngrijorat locuitorii scandinavi în legătură cu modul în care îşi vor pregăti masa de sărbători. Rafturile magazinelor s-au golit rapid, iar preţul doboară record după record, potrivit Times.

Deficitul, aşteptat să continue până în luna ianuarie, se ridică la 500-1.000 de tone, potrivit companiei Tine, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţă, în timp ce vânzătorii online au ajuns să comercializeze pachetul de 500 de grame cu până la 350 de euro. Criza untului le pune serioase probleme norvegienilor, care în preajma Crăciunului obişnuiesc să pregătească potrivit tradiţiei şapte tipuri de biscuiţi.

Cauza principală o reprezintă vara ploioasă care a dat peste cap rezervele de hrană ale animalelor, dar şi creşterea în popularitate a unei diete eco, săracă în carbohidraţi dar bogată în grăsimi, menită să crească deci cererea de unt. Oficialii citaţi de AFP vorbesc de o cerere mai mare cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut. Vinerea trecută, vameşii de la granitţă norvegiano-suedeză au confiscat din maşina unui rus 90 de kilograme de unt pe care intenţiona ulterior să le vândă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
norvegia,
craciun,
unt,
alimente,
criza
/actualitate/de-ce-a-ajuns-sa-coste-pachetul-de-unt-350-de-euro-9055890
9055890
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.