Daţi cu banul pentru zona euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 mai 2012 67 afişări

După Franţa, Olanda a devenit în această săptămână a doua ţară din zona euro care obţine aprobarea parlamentului pentru participarea cu fonduri la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), instituţia care va lua locul de la 1 iulie Fondului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF).

ESM va avea o capacitate totală de împrumut de 700 mld. euro, oferind zonei euro o plasă de siguranţă financiară pentru cazuri de urgenţă. Olanda a acceptat să contribuie cu 40 mld. la ESM, reprezentând 4,6 mld. în plăţi eşalonate pe cinci ani şi 35 mld. euro în garanţii de credit. Premierul interimar Mark Rutte a obiectat însă în privinţa circuitului banilor, afirmând că ei n-ar trebui folosiţi în nicio situaţie direct la recapitalizarea directă a băncilor, ci daţi statelor spre a-i administra.

Germania, la rândul său, intenţiona să supună Bundestagului spre aprobare legislaţia ESM la 25 mai, însă a decis să amâne procesul până după alegerile parlamentare din Franţa, din 10-17 iunie. Cât despre Franţa, acolo parlamentul s-a pronunţat încă din februarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
ESM,
EFSF,
Olanda,
Germania,
parlament,
criza
/actualitate/dati-cu-banul-pentru-zona-euro-9671760
9671760
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.