Dan Şucu, Confederaţia Concordia, despre noul program de guvernare: Cel mai mult avem nevoie de predictibilitate, şi nu este o vorbă goală. Ne dorim discuţii aşezate, nu ordonanţe de urgenţă

Autor: Cristina Bellu Postat la 16 iunie 2023 38 afişări

Dan Şucu, Confederaţia Concordia, despre noul program de guvernare: Cel mai mult avem nevoie de predictibilitate, şi nu este o vorbă goală. Ne dorim discuţii aşezate, nu ordonanţe de urgenţă

Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale, susţine că antreprenorii au nevoie de mai multă predictibilitate fiscală şi legislativă din partea statului, pentru a-şi dezvolta businessurile, justiţie rapidă şi corectă, autorităţi de control şi reglementare care să nu-şi depăşească atribuţiile, infrastructură publică pusă la punct.

Afirmaţia vine în contextul în care o echipă a Confederaţiei Patronale Concordia a analizat programul de guvernare propus de către noul Executiv, condus de Marcel Ciolacu.

“Sprijinim abordarea din noul program de guvernare centrată pe investiţii, creşterea productivităţii şi a valorii adăugate în economie. Suntem de acord că uneori sunt necesare programe guvernamentale în acest sens, dar alteori tot ce trebuie să facă statul este să lase companiile şi antreprenorii să-şi facă treaba fără să-i încurce, adică mai puţină birocraţie, mai multă predictibilitate, un aparat de stat eficient, justiţie rapidă şi corectă, autorităţi de control şi reglementare care să nu-şi depăşească atribuţiile, infrastructură publică pusă la punct”, spune Dan Şucu.

El remarcă faptul că noul program de guvernare punctează importanţa forţei de muncă, dar nu vorbeşte şi despre reducerea impozitării muncii.

“De acord! Avem de lucrat la disponibilitatea ei, locală sau din afara ţării, precum şi la competenţele care vor creşte competitivitatea firmelor noastre. Programul nu vorbeşte şi despre reducerea impozitării muncii, un lucru pe care l-am cerut în repetate rânduri. De-a lungul timpului ni s-a precizat mereu că pentru a putea scădea impozitarea muncii trebuie crescută impozitarea capitalului, dar nu au urmat clarificări sau ipoteze de lucru care să fie discutate. Înainte de a ne pune problema impozitării suplimentare a capitalului, ne-am dori o verificare a eficienţei cu care sunt cheltuiţi banii pe care îi plătim deja. Educaţia a devenit recent un punct focal pentru publicul larg şi pentru politicieni. Haideţi să vedem cum asigurăm românilor educaţia de care au nevoie în secolul XXI“.

Oficialul Concordia menţionează că se vorbeşte constant despre reforme fiscale de amplitudine, dar acestea nu sunt abordate în programul de guvernare, aşadar este neclar dacă noul guvern nu şi le propune sau a preferat să nu deschidă subiectul în momentul actual.

“Nu dorim ca astfel de măsuri să fie luate prin ordonanţe de urgenţă, ci în urma unor discuţii aşezate, mai ales că Ministerul Finanţelor a publicat şi recentul raport al Băncii Mondiale despre sistemul fiscal românesc. Avem şi o serie de obligaţii asumate prin PNRR. Cel mai mult, însă, avem nevoie de predictibilitate, şi nu este o vorbă goală”.

În ceea ce priveşte salariile şi veniturile, organizaţia susţine obiectivul creşterii veniturilor românilor.

“Unele zone ale ţării au ajuns deja la media europeană sau chiar au depăşit-o, altele au rămas încă foarte sărace, iar aici este nevoie de infrastructură publică şi investiţii private. Bunăstarea nu va veni niciodată doar dintr-un instrument de politică socială sau fiscală”, spune Dan Şucu.

Potrivit acestuia, Confederaţia Concordia apreciază dorinţa Guvernului de a reduce deficitul balanţei comerciale şi de a creşte volumul exporturilor.

“Suntem aici să propunem soluţii despre cum se poate face asta. Ambiţia de a adera la OCDE cât mai repede este un obiectiv important pentru economia românească, pentru că a fi membru în acest club exclusivist al marilor puteri economice ale lumii ne oferă garanţia că vom fi mai vizibili în faţa investitorilor, mai prezenţi în conversaţiile cu miză mare”, încheie  Dan Şucu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.