Cutremurul din imobiliare se extinde: Una dintre cele mai mai puternice pieţe de real estate se prăbuşeşte şi pune în pericol economia

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 02 ianuarie 2023 120 afişări

Cutremurul din imobiliare se extinde: Una dintre cele mai mai puternice pieţe de real estate se prăbuşeşte şi pune în pericol economia

Scăderea preţurilor locuinţelor din Suedia a continuat nestingherită în ultima lună a anului, sugerând că anul 2023 ar putea oferi puţină uşurare pentru o piaţă imobiliară deja aflată în dificultate, relatează Bloomberg.

Preţurile din întreaga ţară au scăzut acum cu aproape 17% de la vârful atins în primăvară, potrivit creditorului ipotecar de stat SBAB. Cea mai gravă prăbuşire a pieţei din anii '90 încoace se apropie de un teritoriu în care previziunile de 20% ale majorităţii economiştilor - inclusiv ale băncii centrale - încep să pară prea conservatoare. 

Ţara nordică nu este nici pe departe singura care suferă din cauza scăderii valorii proprietăţilor. După ce au cunoscut o perioadă de boom în timpul pandemiei, creşterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale au declanşat o scădere a pieţei imobiliare la nivel mondial, inclusiv în Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Preţurile locuinţelor scad, de asemenea, şi în Danemarca, Norvegia şi Finlanda, deşi într-un ritm mult mai lent.

Noile date rezumă un an prost pentru proprietarii suedezi de locuinţe şi pentru firmele imobiliare, care trebuie să se adapteze la scăderea valorii proprietăţilor lor ca urmare a creşterii costului vieţii şi a împrumuturilor, precum şi a perspectivelor economice sumbre. 

Suedezii sunt deosebit de sensibili la modificările ratelor dobânzilor, deoarece aproximativ 64% dintre locuitorii acestei naţiuni de 10 milioane de locuitori sunt proprietari de case, însă majoritatea nu au credite ipotecare cu rată fixă pe termen lung. Transmiterea rapidă a patru creşteri bruşte ale ratelor de dobândă de la Riksbank a exacerbat suferinţele pieţei, banca centrală aducând dobânda sa cheie la 2,5% în noiembrie, de la zero în aprilie. Este de aşteptat ca rata sa crească din nou luna viitoare.

Preţurile locuinţelor au scăzut cu 2% în decembrie faţă de luna precedentă, ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, a anunţat luni SBAB. Aceasta urmează unui declin de 2,2% în noiembrie şi de 2,3% în octombrie, potrivit unui indicator bazat pe datele de tranzacţionare de pe site-ul de anunţuri imobiliare Booli al SBAB.

SBAB a raportat, de asemenea, timpi de listare mai lungi pe site-ul său, pe măsură ce piaţa s-a răcit.

Preţurile pentru casele unifamiliale au scăzut acum cu 19% faţă de vârful din primăvara anului 2022, în timp ce preţurile apartamentelor au scăzut cu 14%, a precizat SBAB. 

Cu toate acestea, băncile din Suedia sunt relativ bine protejate de cele mai grave dificultăţi de pe piaţa imobiliară, deoarece creditarea se bazează pe capacitatea de rambursare a împrumutaţilor, iar achitarea datoriilor la un credit ipotecar este rară. Adevăratul risc pentru creditori este reprezentat de proprietăţile imobiliare comerciale, întrucât împrumuturile pentru proprietăţi comerciale reprezintă între 16% şi 36% din stocurile de credite ale marilor bănci.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.