Curtea Constituţională respinge toate iniţiativele referitoare la sistemul bancar ale senatorului Daniel Zamfir

Autor: Alex Ciutacu Postat la 13 martie 2019 43 afişări

Curtea Constituţională respinge toate iniţiativele referitoare la sistemul bancar ale senatorului Daniel Zamfir

Curtea Constituţională a admis astăzi neconstituţionalitatea proiectelor de lege iniţiate de senatorul Daniel Zamfir şi adoptate de PSD/ALDE în Parlament.

Obiecţia de neconstituţionalitate a fost formulată de 83 de deputaţi din PNL şi USR.

Astfel, legile care prevedeau plafonarea dobânzilor la credite, eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de împrumut şi plafonarea sumelor ce pot fi cerute de recuperatorii de creanţe au fost respinse.

„Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, obiecţie formulată de un număr de 83 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România”, se arată în decizia CCR din 13 martie 2019.

Proiectele senatorului ALDE, pe care el le-a numit „împotriva cămătăriei”, au fost adoptate de Camera Deputaţilor exact în data de 18 decembrie, odată cu apariţia în spaţiul public a celebrei OUG 114, care a adus taxa pe activele bancare.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar este neconstituţională în ansamblul său”, potrivit deciziei Curţii Constituţionale.

Daniel Zamfir nu este la prima înfrângere în faţa Curţii Constituţionale încât Legea privind darea în plată, iniţiată tot de el, a fost amendată de CCR, în timp ce iniţiativa sa cu privire la Legea pentru conversia creditelor în franci elveţieni la cursul stabilit la data acordării a fost anulată de CCR.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.