Kaufland vrea să cultive legume pe acoperişurile unor clădiri din România

Autor: Ioana Matei Postat la 13 aprilie 2019 217 afişări

„Grădinescu” este unul dintre proiectele incluse în catalogul „Cele mai responsabile companii din România”

Motivaţie:

Agricultura urbană sau „grădinăritul pe balcon” este o ocupaţie din ce în ce mai întâlnită, spun reprezentanţii Kaufland România. Potrivit unui studiu al companiei, 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdeţuri sau fructe. Prin iniţiativa Grădinescu, Kaufland îşi propune să reinventeze conceptul de hipermarket în România şi propune din nou un model de responsabilitate. Pe lângă rolul estetic şi educativ, grădinile de pe acoperiş şi din exteriorul parcărilor aduc şi avantaje pentru mediul înconjurător, prin purificarea aerului şi reducerea poluării, a zgomotelor şi reglarea umidităţii.

Descrierea proiectului:

În vara anului 2017, Kaufland România a lansat prima reţea de grădini urbane comunitare, transformându-şi acoperişurile şi exteriorul parcărilor şi al magazinelor în spaţii verzi cultivate cu legume, fructe, arbuşti, plante aromatice şi flori, care pot fi folosite de comunitate, potrivit informaţiilor trimise de reprezentanţii companiei. Grădinescu, cum este denumit proiectul dezvoltat de Kaufland împreună cu partenerii de la Asociaţia Institutul de Cercetare în Permacultură din România, promovează grija faţă de natură, spiritul comunitar şi susţine dezvoltarea agriculturii urbane prin propriul exemplu. De asemenea, Grădinescu îşi propune să îi familiarizeze pe copii şi adulţi cu grădinăritul şi uşurinţa de a avea o alimentaţie sănătoasă chiar şi în mediul urban. Grădinile deservesc şi ca spaţiu de învăţare pentru şcolile şi grădiniţele din zonă sau ca spaţiu de evenimente comunitare.

Proiectul Grădinescu constă într-o reţea de nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperişurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor şi două în şcoli din Capitală.

O grădină urbană cuprinde: o zonă de peisaj comestibil, o zonă de loturi individuale de legume, un solar, o răsadniţă şi vermicompost, o livadă ce va fi plantată în toamnă, un spaţiu multifuncţional pentru  evenimente (proiecţie de film, loc de joacă, pajişte), un spaţiu de lucru amenajat special pentru co-working (prevăzut cu Wi-Fi, ceai şi alte facilităţi), ochiuri de apă, sistem de irigaţii, hotel de insecte. Grădinile urbane amenajate în cadrul hipermarketurilor Kaufland sunt comestibile şi decorative, pe diferite tematici, în funcţie de magazine, cu legume şi fructe, plante aromatice, exotice, livezi, solarii, sere, parcele care pot fi adoptate de membri ai comunităţii vecine sau pajişti cu flori.

De asemenea, de-a lungul anului, grădinile găzduiesc activităţi de semănare şi grădinărit, dar şi de relaxare, precum picnicuri sau vizionări de filme la cinematograful în aer liber, dar şi cursuri educaţionale desfăşurate în grădină de specialiştii institutului partener, pentru copii şi adulţi.

Rezultate:

În 2017, suprafaţa înverzită în Capitală datorită Kaufland se întindea pe 6.200 de metri pătraţi, iar 520 persoane au participat la atelierele, cursurile şi evenimentele găzduite în grădinile Kaufland.


Cifră de afaceri netă (anul financiar 2017-2018)

~2,2 mld. euro

Număr de angajaţi

> 15.000

Valoarea investiţiei

> 300.000 euro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.