Cum se vinde inghetata dupa canicula

Postat la 25 septembrie 2007 4 afişări

Producatorii romani de inghetata au strategii variate de crestere a afacerilor. Pentru unii, incercarea de a exporta s-ar putea dovedi la fel de profitabila ca si canicula din tara; pentru altii, solutia e productia pentru restaurante sau includerea unor arome exotice in oferta.

Producatorii romani de inghetata au strategii variate de crestere a afacerilor. Pentru unii, incercarea de a exporta s-ar putea dovedi la fel de profitabila ca si canicula din tara; pentru altii, solutia e productia pentru restaurante sau includerea unor arome exotice in oferta.

 

O gelaterie mica, afacere inceputa acum 14 ani intr-un concediu la Botosani, cand Vasile Armenean venea in tara, intors de la munca din Austria, a devenit Betty Ice Cream, companie ce ocupa acum locul al treilea in topul producatorilor de inghetata de pe piata romaneasca. In 2006, cifra de afaceri a companiei a depasit 15 milioane de euro, iar la jumatatea lui 2007 vanzarile erau deja de doua ori mai mari fata de cele din prima jumatate a anului trecut.

 

Antreprenorul roman se lupta pe aceeasi piata in care grupul international Nestlé vinde, sub marcile Delta, Aloma si Nestlé, inghetata de doar doua ori mai mult decat Betty. In aceeasi liga cu producatorul din Botosani se afla si Alpin 57 Lux, o alta afacere romaneasca, construita de la zero de Ioan si Paraschiva Istrate. Compania ce produce marcile Regal, Delicia si Arlechin a avut anul trecut vanzari de 7,8 milioane de euro si estimeaza pentru 2007 o crestere de circa 20% fata de anul anterior. Aflata acum pe locul al doilea in topul producatorilor, Alpin 57 Lux si-a creionat in planurile de dezvoltare si iesirea pe pietele externe, spune  directorul general al companiei, Ioan Istrate.

 

Aceleasi intentii le are si Top Gel, a patra companie din domeniu, conform cifrei de afaceri ce a ajuns anul trecut la 9,3 milioane de euro. Directorul general al Top Gel, Asan Mic Adriean, declara ca "analizam aceasta posibilitate pentru viitorul apropiat". Principalul atu pentru iesirea pe piata de export este intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ce se traduce practic in disparitia taxelor la granita.

 

Dar nu toti producatorii se arata dornici sa-si incerce fortele pe piata externa. Pentru Friesland Foods Romania (Napolact), producatoarea marcii Napoca, pe locul al cincilea dupa cifra de afaceri pe anul trecut (8,5 milioane de euro), exportul nu e acum o prioritate, spune Daniela Dorca, brand managerul Napoca. Investitiile necesare ar fi prea mari, iar compania clujeana mai are inca pe piata interna suficient spatiu de manevra, pentru ca in Romania consumul de inghetata continua sa fie mult sub cel din alte tari europene.

 

Intr-adevar, companiile producatoare sustin ca in ultimii ani consumul a crescut in fiecare an cu cate 10-20%, ajungand in medie la 1,5-1,6 kg de inghetata anual pe cap de locuitor. Un an cu vara caniculara e mana cereasca: "In timp de vara se inregistreaza o crestere a vanzarilor de aproximativ 200%", spune directorul general Alpin 57 Lux. Totusi, statisticile spun ca un neamt cumpara de cinci ori mai multa inghetata decat un roman, in timp ce belgienii ajung chiar la un consum de 10 ori mai mare. Italienii sunt campioni europeni, cu un consum mediu per capita ce depaseste 17 kg intr-un an.

 

Odata cu trecerea verii, produsele cumparate pentru consum acasa preiau stafeta pentru extrasezon. Si chiar daca 95% din vanzari se inregistreaza in magazinele mici si in super si hipermarketuri, producatorii de inghetata au atacat recent un nou canal de vanzare - HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) - pentru care au inceput productia de inghetata vrac. Aceasta varianta, "desi se afla la inceput, are potential de crestere in perioada urmatoare", spune Ioan Istrate.

 

Lupta pentru cote de piata nu se rezuma insa doar la variante de vanzare, ci si la oferte. In ce priveste aromele, producatorii sunt de acord: in topul preferintelor raman traditionalele variante cu vanilie, cacao, capsuni si fructe de padure. Dar producatorii au crescut paleta de oferte, afisand acum la raft si inghetata cu gusturi exotice (maracuja, artar, panna cotta, mascarpone, ice coffee).

 

Cu zeci de produse in portofoliu (Napoca are 35 de produse, Alpin 57 Lux peste 45 de produse iar Top Gel nu mai putin de 27), companiile de profil asteapta cresteri ale vanzarilor ce merg si pana la 100% pentru anul in curs. Conform ultimelor declaratii, Nestlé estimeaza o cifra de afaceri de 24,8 milioane de euro, Alpin 57 Lux se asteapta la vanzari de 14,5 milioane de euro, in timp ce Betty Ice si-a bugetat vanzari de 14 milioane de euro. Top Gel si Napolact se asteapta la o crestere a vanzarilor de 5% si respectiv 7%, producatorul craiovean estimand 12-14 milioane de euro, iar clujenii - 11 milioane. Iar cresterea pietei ar urma sa continue, Daniela Dorca inclinand sa creada chiar ca "in timp, romanii vor inlocui deserturile obisnuite consumate in casa cu sortimente de inghetata".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-vinde-inghetata-dupa-canicula-1010447
1010447
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.