Cum s-au metamorfozat cele “peste” 43 de miliarde de euro anunţate de consilierii lui Băsescu, în doar 39,8 mld. euro pe care îi primeşte România de la UE între 2014-2020

Autor: Iulian Anghel Postat la 09 februarie 2013 7 afişări

Vineri seara, imediat după finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles dedicat bugetului UE pentru 2014-2020, şi după mai bine de 24 de ore de negocieri neîntrerupte între liderii UE, ziariştii români care au însoţit delegaţia României au încerat să afle de la consilierii preşedintelui Traian Băsescu ce sume a obţinut Bucureştiul în exerciţiul financiar multianual viitor.

Răspunsurile (date prin SMS) au stârnit nedumerire pentru că suma era mai mare cu aproape 4 mld. euro decât cea care se anticipa, adică 39 şi ceva de miliarde de euro. Dar, cum răspunsul avea un caracter cvasioficial, - Consiliul se terminase, lucrurile erau bătute în cuie - era de neînchipuit ca sfetnicii şefului statului să nu ştie despre ce este vorba. Informaţia primită a fost rapid asimilată şi diseminată.

Ziariştii din presa scrisă au refăcut depeşele de presă, cei din televiziuni au solicitat reveniri, aşa că, la o oră de maximă audienţă (la Bucureşti era între 6 şi 7 din seară) ştirea în ţară ("cea bună") a ajuns că România a obţinut o creştere însemnată a bugetului, 8-9 mld. euro în plus faţă de exerciţiul financiar 2007-2013. Doar că, la conferinţa de presă de după, preşedintele a anunţat suma exactă: 39, 88 mld. euro ("hai să zicem 40", a rotunjit Traian Băsescu cifrele). Preşedintele nu a pronunţat niciodată, în cursul conferinţei de presă de la Bruxelles, de vineri seară, suma de 43 mld. euro, dar în mod cu totul "surprinzător", dacă adăugăm la banii ce au fost promişi pentru 2014-2020 cele 4 mld. euro cum somează şeful statului, suma coincide cu cea anunţată presei de consilierii săi - "43 de miliarde şi chiar peste".

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-s-au-metamorfozat-cele-peste-43-de-miliarde-de-euro-anuntate-de-consilierii-lui-basescu-in-doar-39-8-mld-euro-pe-care-ii-primeste-romania-de-la-ue-intre-2014-2020-10552599
10552599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.