Cum puteţi lua mii de lei gratis de la Guvern pentru a vă schimba frigiderul, aspiratorul, maşina de spălat sau electrocasnicele vechi

Autor: Alexandru Nanu Postat la 16 februarie 2022 463 afişări

Modificări importante: Cum puteţi lua mii de lei gratis de la Guvern pentru a vă schimba frigiderul, aspiratorul, maşina de spălat sau electrocasnicele vechi. Vedeţi mai multe detalii în articol.

Un proiect ordin al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pus recent în dezbatere, aduce o serie de modificări ale programului Rabla pentru electrocasnice ediţia 2022 cum ar fi reducerea timpului de folosire a voucherului şi eliminarea achiziţiei de televizoare de pe listă.

Mai exact, este vorba despre Proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2089/2020 pus în dezbatere în data de 14 februarie 2022.

Conţinutul Ghidului de finanţare a fost reanalizat şi au fost operate unele modificări printre care:

  • Introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea voucherelor de către beneficiari;
  • Reducerea termenului de valabilitate a voucherului;
  • alte corelări şi actualizări cu prevederile iniţiale.

Astfel, din sesiunile anterioare s-a constatat că multe persoane au rezervat voucherele dar nu le-au utilizat, ceea ce a determinat o grevare inutilă a bugetului şi lipsa posibilităţii participării altor persoane în cadrul Programului.

Potrivit noilor prevederi, perioada maximă pentru utilizarea voucherelor la comercianţi se reduce de la 14 zile la 7 zile, iar beneficiarilor care rezervă un voucher şi nu îl utilizează le va fi restricţionată, pentru acel an, posibilitatea de a solicita un alt voucher pentru acelaşi tip de echipament

„Este al patrulea an de funcţionare a Programului Rabla pentru electrocasnice şi eu cred că toate programele multianuale de succes ale AFM trebuie, pe de-o parte, să evolueze odată cu inovaţiile tehnologice şi, pe de altă parte, să îşi păstreze scopul fundamental - acela de a proteja mediul. Am introdus reguli noi care sperăm să reducă semnificativ numărul voucherelor rezervate dar neutilizate, pe parcursul unui an", a declarat ministrul Tánczos Barna.

„În ceea ce priveşte televizoarele, datele ne arată că, în ultimii ani, echipamentele vechi, cu consum ridicat de energie, au dispărut treptat din piaţă, în bună parte şi datorită includerii televizoarelor în ediţiile mai vechi ale programului. Am decis, aşadar, ca anul acesta să le scoatem din lista echipamentelor eligibile, deoarece considerăm că programul şi-a atins obiectivele în ceea ce priveşte acest tip de echipament şi putem direcţiona bugetul către celelalte tipuri de echipamente, pentru care aceste obiective încă nu au fost atinse”, a precizat ministrul Barna Tánczos.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

-500 de lei pentru laptopuri;

-400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;

-400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;

-400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

-400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;

-400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

-300 de lei pentru tablete.

-200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

Conform calendarului programelor de finanţare lansate de AFM pentru anul 2022,  programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 ar trebui să debuteze în luna mai.

Pentru ca prezentul proiect de ordin să se aplice trebuie să fie aprobat de ministrul de resort şi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.