Cum mai stăm cu îndatorarea ţării

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 decembrie 2012 14 afişări

Ministerul Finanţelor a vândut în această săptămână, pentru prima dată în ultimele opt luni, obligaţiuni de stat pe 15 ani, obţinând 100 mil. lei, la un randament de 6,91%. Precedentul împrumut data din aprilie, când statul a împrumutat 226 mil. lei, la un randament de 6,58%.

Cu tot cu vânzarea de obligaţiuni pe trei ani în valoare de 350 mil. lei, realizată tot săptămâna trecută, totalul sumelor împrumutate în acest an de pe piaţa internă trece de 50 mld. lei, la care se adaugă 3 mld. euro şi 2,25 mld. dolari.

Scadenţa medie a datoriei emise pe piaţa internă este de doar 1,7 ani, situaţie care conduce la o valoare ridicată a rambursărilor pentru următorii doi ani. Aproximativ 44% din suma împrumutată are scadenţa sub un an.

Analiştii Erste evaluează la 70 mld. lei necesarul brut de finanţare pentru 2013, relativ similar cu cel din acest an şi reprezentând echivalentul a 11% din PIB. Din total, cea mai mare parte constă în acoperirea de datorii ajunse la maturitate şi dobânzi, reprezentând circa 8,8% din PIB.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-mai-stam-cu-indatorarea-tarii-10361689
10361689
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.