Cum ajung operatorii privaţi în curtea spitalelor publice? Spaţiu pentru RMN şi CT din Spitalul Colentina, scos la licitaţie

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 18 februarie 2022 44 afişări

Cum ajung operatorii privaţi în curtea spitalelor publice? Spaţiu pentru RMN şi CT din Spitalul Colentina, scos la licitaţie

Administraţia Spitalelor din Bucureşti (ASSMB) a scos la licitaţie publică un spaţiu de 390 mp din pavilionul H al Spitalului Colentina, care va fi folosit ca centru de imagistică pentru investigaţiile de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) sau computer tomograf (CT), potrivit unui anunţ al instituţiei.

„Spaţiul dat spre închiriere este racordat la utilităţi şi are ca destinaţie desfăşurarea activităţilor medicale”, se arată în anunţul ASSMB.

Managerul Spitalului Colentina nu a putut fi contactat până la transmiterea acestei ştiri pentru a preciza de ce este nevoie de închirierea acelui spaţiu pentru o entitate privată.

Bugetul de venituri al Spitalului Colentina în anul 2021 a depăşit 430 mil. lei, potrivit unui document de pe site-ul unităţii din Capitală. Spitalul este în subordinea ASSMB.

În România, echipamentele RMN (rezonanţă magnetică nucleară) sau CT (computer tomograf) lipsesc din multe spitale de stat, în contextul în care, din datele autorităţilor, în total sunt 385 de CT-uri, dintre care doar jumătate sunt în unităţile statului.

În acest context, lista de aşteptare pentru investigaţii RMN sau CT se întinde pe câteva luni de zile, iar pacienţii care nu mai pot aştepta pentru un diagnostic, dar nu reprezintă nici urgenţe medicale, nu au altă variantă decât să plătească din buzunarul propriu investigaţia, la privat.

„Am sunat la cel puţin zece clinici pentru a-mi face programare la verificat pălmânii, că încă tuşesc, deşi nu mai am COVID şi mi-au zis că nu pot merge la CT sau alte analize decât la recomandarea medicului şi consultaţia la privat e 300 de lei”, spune o pacientă din Bucureşti.

Iar ZF a scris despre faptul că pacienţii care vor să facă un computer tomograf la plămâni pot aştepta şi două luni pentru primul loc cu bilet de trimitere.

Pe fondul lipsei de investiţii din partea spitalelor publice în aparatură RMN sau CT, s-au dezvoltat afacerile operatorilor privaţi, care au găsit o nişă de dezvoltare în jurul marilor spitale de stat sau chiar în curtea acestora.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spatiu,
spitale,
colentina,
spital

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.