Cum a rezolvat un cuplu o PROBLEMĂ de care SUFERĂ peste 2 MILIARDE de oameni. Este una dintre cele mai arzătoare probeleme ale planetei noastre

Autor: Andra Stroe Postat la 01 noiembrie 2018 3409 afişări

Aproximativ 2,1 miliarde de oameni din întreaga lume nu au acces imediat la apă potabilă curată. Competiţia The Water Abundance XPrize competition, care urmăreşte să ajute la atenuarea deficitului global de apă, recompensează inventatorii care vin cu noi modalităţi de a recolta apă curată din atmosferă.

 

Aproape 100 de echipe au intrat în competiţia din acest an, iar doi finalişti au fost rugaţi să-şi testeze dispozitivele luna trecută. Finaliştii au trebuit să demonstreze că invenţiile lor ar putea extrage cel puţin 2.000 de litri de apă zilnic, la un cost mai mic de 2 cenţi/litru. Potrivit Business Insider, în acest an, proiectul câştigător aparţine unei echipe de designeri din California, care a construit un container de transport maritim care poate recolta suficienta apă - cel puţin 2.000 de litri de apă pe zi - din aer, pentru a satisface nevoile zilnice a 100 de persoane.

Agenţia de Informaţii a Apărării din SUA estimează că cerinţele de apă vor depăşi cantitatea de resurse cu 40% până în 2030. Competiţia XPrize a fost creată în 2016 pentru a rezolva această problemă prin recompensarea designerilor care vin cu noi modalităţi de extrage apă potabilă din aer. Arhitectul David Hertz şi colegul său, Rich Groden, au primit recent 1.5 milioane de dolari ca urmare a câştigării acesteia, prin proiectul Skysource/Skywater .

Cum functioneaza sistemul

Proiectul Skysource/Skywater reprezintă o combinaţie a două dispozitive: primul, Skywater, este un generator care imită un nor. Skywater, coinventat de Groden, răceşte aerul cald şi stochează condensul rezultat într-un rezervor. Apa din rezervorul vasului de transport poate fi apoi accesată printr-o fântână sau o fantă de apă.

Procesul de condensare necesită energie electrică, astfel încât arhitecţii au încorporat, de asemenea, în sistemul lor, un gazificator de biomasă ca sursă de energie cu costuri reduse, care poate prelucra materia organică pentru a produce un amestec de gaze de hidrogen, dioxid de carbon şi monoxid de carbon, care serveşte drept combustibil.

Vaporizarea creează căldură şi umiditate, care ajută dispozitivul de colectare a apei să funcţioneze eficient.

La începutul acestui an, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au dezvoltat, de asemenea, un dispozitiv care poate recolta apa proaspată din aer folosind doar caldura soarelui.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
apa potabila,
dispozitiv,
proiect

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.