Cum a fost posibil ca o greşeală făcută de gigantul Google să ducă la pierderea a 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 februarie 2023 82 afişări

Cum a fost posibil ca o greşeală făcută de gigantul Google să ducă la pierderea a 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei

Acţiunile companiei-mamă Alphabet au pierdut peste 7%, reducând valoarea de piaţă a firmei cu 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline), din cauza unei greşeli a chatbot-ului Google Bard, prevăzut cu inteligenţă artificială, scrie BBC. 

Un anunţ publicitar menit sa prezinte noul robot cu inteligenţă artificială îl arată pe acesta răspunzând incorect la o interogare. În promovarea robotului, cunoscut sub numele de Bard, care a fost lansată luni pe Twitter, acesta a fost întrebat ce spune unui copil de nouă ani despre descoperirile făcute de telescopul spaţial James Webb.

Acesta a oferit răspunsul că telescopul a fost primul care a fotografiat o planetă din afara sistemului solar al Pământului, când, de fapt, această piatră de hotar a fost revendicată de European Very Large Telescope în 2004 - o greşeală remarcată rapid de astronomi pe Twitter.

"De ce nu aţi verificat acest exemplu înainte de a-l distribui?", a răspuns la tweet Chris Harrison, cercetător la Universitatea Newcastle.

Investitorii au fost, de asemenea, dezamăgiţi de o prezentare pe care compania a făcut-o despre planurile sale de a implementa inteligenţa artificială în produsele sale.

Google se află sub presiune încă de la sfârşitul anului trecut, când OpenAI, susţinută de Microsoft, a dezvăluit noul software ChatGPT. Acesta a devenit rapid un succes viral pentru uşurinţa cu care a reuşit să treacă examenele de la şcolile de afaceri, să compună versuri de cântece şi să răspundă la întrebări.

Săptămâna aceasta, Microsoft a declarat că o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care a rămas în urma Google de ani de zile, va utiliza tehnologia ChatGPT într-o formă şi mai avansată.

Scepticii au avertizat că graba de a folosi această tehnologie ridică riscuri de erori sau de rezultate distorsionate, precum şi probleme de plagiat.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că eroarea a evidenţiat "importanţa unui proces de testare riguros, lucru pe care îl demarăm săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester".

Luna trecută, Alphabet, compania mamă a Google, a eliminat 12.000 de locuri de muncă - aproximativ 6% din forţa sa de muncă la nivel mondial - pe fondul disponibilizărilor efectuate de companiile de tehnologie de top.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
google,
ia,
eroare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.