LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Cum a ajuns un bărbat să construiască un imperiu financiar cu bani împrumutaţi de la mama sa. Acum candidează pentru funcţia de preşedinte al unui stat din Asia

Autor: Andra Stroe Postat la 25 aprilie 2019 5352 afişări

Terry Gou, fondatorul gigantului de electronice Foxconn, se retrage din rolul său de preşedinte al companiei pentru a candida la postul de preşedinte al Taiwanului. În vârstă de 69 de ani, Gou este cel mai înstărit om din Taiwan, cu o avere estimată la 7,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Cum a ajuns un bărbat să construiască un imperiu financiar cu bani împrumutaţi de la mama sa. Acum candidează pentru funcţia de preşedinte al unui stat din Asia

El spune că va promova o politică mai prietenoasă cu China în timpul unei perioade tensionate cu Beijingul. Potrivit spuselor sale, el a fost inspirat să candideze la preşedinţia Taiwanului de către zeiţa mării, Mazu, care a venit la el într-un vis, încurajându-l să promoveze pacea în Strâmtoarea Taiwan. Vorbind în faţa unei mulţimi la un templu din Taipei, el a spus că "Mazu nu doreşte ca societatea din Taiwan să fie atât de dificilă. Mi-a spus să ies şi să fac ceva".

Foxconn este cunoscut mai ales drept principalul asamblator al iPhone-urilor, comercializate de Apple. Plecarea lui Gou departe de companie vine într-un moment sensibil, într-o perioadă în care Foxconn încearcă să se distanţeze de Apple şi să-şi diversifice baza de furnizori. Cu toate acestea, nu este prima schimbare de nivel înalt pe care China a văzut-o în ultimii ani. Co-fondatorul Alibaba, Jack Ma, intenţionează să demisioneze în termen de un an pentru a permite o preluare a controlului din partea noilor generaţii, în timp ce Morris Chang, preşedintele companiei Taiwan Semiconductor Manufacturing, s-a retras anul trecut.

Gou a pus bazele imperiului de 41 de miliarde de dolari la doar 23 de ani, în 1974, cu un împrumut de 7.500 de dolari din partea mamei sale, în timpul boom-ului exporturilor din Taiwan. El a folosit împrumutul pentru a cumpăra maşini de turnare a plasticului, din care a fabricat butoane pentru televizoarele alb-negru, comercializate de mărci americane şi europene, potrivit Business Insider.

Dacă este selectat drept candidat la Kuomintang, Gou se poate dovedi a fi o ameninţare semnificativă pentru actualul preşedinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen, care se luptă cu ratinguri slabe. Tsai Ing-wen, care a devenit primul preşedinte femeie din Taiwan în 2016, are o atitudine mai tradiţională, orientată în favoarea independenţei faţă de relaţia Taiwanului cu China. Multe personane din China, însă, nu sunt de acord cu refuzul lui Tsai de a susţine Taiwanul ca parte a teritoriului chinez.

Gou declară că doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu China continentală - lucru destul de fezabil având în vedere resursele şi experienţa sa. Foxconn operează deja numeroase fabrici din China care angajează sute de mii de muncitori, iar Gou are o alianţă cu preşedintele american Donald Trump, datorită planurilor Foxconn de a construi o unitate de producţie de 10 miliarde de dolari în Wisconsin. Aceasta este cu siguranţă o relaţie care ar putea să îi pfere lui Gou o mare influenţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
presedinte,
mama,
candidatura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.