Cu inflaţia dezlănţuită, Fed-ul va majora probabil dobânzile şi mai agresiv. Îi va urma BCE calea?

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 14 septembrie 2022 92 afişări

Banca centrală americană ar putea majora costurile de finanţare mai rapid şi mai în forţă decât era aş­teptat anterior după ce ultimele date au arătat că inflaţia nu se temperează cum se anticipase, ci dimpotrivă, se generalizează, scrie Reuters.

Cu inflaţia dezlănţuită, Fed-ul va majora probabil dobânzile şi mai agresiv. Îi va urma BCE calea?

Banca centrală americană ar putea majora costurile de finanţare mai rapid şi mai în forţă decât era aş­teptat anterior după ce ultimele date au arătat că inflaţia nu se temperează cum se anticipase, ci dimpotrivă, se generalizează, scrie Reuters.

Preţurile din SUA s-au menţinut ridicate în august deşi ritmul general al inflaţiei a încetinit pentru a doua lună consecutiv. Indicele preţurilor de consum a arătat că preţurile au fost cu 8,3% mai mari luna trecută com­parativ cu august 2021.

În pofida declinului, preţurile au urcat la nivelul unei game largi de bunuri şi servicii. Preţurile de con­sum au urcat cu 0,1% luna trecută faţă de iulie, în timp ce economiştii anticipaseră un declin, şi cu 8,3% faţă de august 2021.

Datele au indicat de asemenea o accelerare a inflaţiei în sectorul servi­ciilor şi o creştere îngrijorătoare a costului chiriilor, ceea ce va îngreuna lupta băncii centrale cu inflaţia.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, şi colegii săi au majorat deja dobân­zile mai rapid în acest an decât în orice altă perioadă din anii 1980 pen­tru a combate inflaţia.

După anunţul privind inflaţia, investitorii s-au grăbit să parieze pe o a treia majorare consecutivă de 75 de puncte bază, care ar duce actuala do­bân­dă de politică a Fed de la nivelul actual de 2,25%-2,5% la 3%-3,25%, anticipând un nivel al dobânzii de 4,25%-4,5% pentru începutul anului viitor. Unii economişti, precum cei ai Nomura, cred că o majorare cu 100 de puncte bază este mult mai pro­­babilă acum.

Steven Blitz, economist la TS Lombard, arată că datele recente, combinate cu creşterea salariilor şi o piaţă a muncii sub presiune înseamnă că Fed-ul „nu va ajunge să creeze povestea privind o aterizare blândă a economiei“, notează Financial Times.

În ultimele săptămâni, strategii Fed şi-au reafirmat angajamentul de a readuce inflaţia sub control, averti­zând cu privire la riscuri în cazul în care s-ar permite ca presiunile infla­ţioniste să persiste.

Cât priveşte Banca Centrală Europeană, aceasta a atacat recent inflaţia cu cea mai amplă majorare de dobânzi din istoria sa, de 0,75 de puncte bază, ducând dobânda de referinţă la 1,25%.

Inflaţia din zona euro a atins un nou maxim record, de 9,1%, în august. BCE a promis noi acţiuni în următoarele luni în condiţiile în care inflaţia din zona euro se situează la cel mai ridicat nivel din aproape o jumătate de secol.

BCE este în urma multora dintre marile bănci centrale, în special cea americană, în majorarea dobânzilor, iar unii analişti văd ultimele majorări ale acesteia ca pe o încercare de a le prinde din urmă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.