Cu cine ar vota românii dacă mâine ar fi alegeri

Autor: Alexandru Stan Postat la 29 octombrie 2022 588 afişări

Alegeri locale pe Bucureşti 

Potrivit sondajului CURS, dacă duminică s-ar desfăşura alegerile locale:

  • Partidul Social Democrat ar obţine 31%
  • Partidul Naţional Liberal  ar lua 22%
  • Alianţa pentru Unirea Românilor - 14%
  • Uniunea Salvaţi România - 11%

70% dintre bucureştenii chestionaţi au declarat că Bucureştiul merge într-o direcţie greşită, 22% au răspuns că merge într-o direcţie bună, iar 8% au răspuns cu "Nu Ştiu" sau "Nu răspund"

59% dintre bucureştenii chestionaţi au apreciat activitatea primarului Nicuşor Dan ca fiind proastă şi 20% au răspuns că este bună. Având în vedere procentajul rezultatelor, Nicuşor Dan, dacă va fi susţinut de PNL, va pierde alegerile locale în faţa Gabrielei Firea, desemnată recent candidatul PSD pentru Primăria Municipală a capitalei. 

42% susţin că sunt nemulţumiţi de activitatea primarilor de sectoare şi 36% se declară mulţumiţi. 

Cele mai importante probleme ale capitalei sunt traficul (23%), problema parcărilor (12%), curăţenia (11%), încălzirea (10%), poluarea (10%), drumurile secundare (7%) şi colectarea gunoiului (6%). 

Sondajul CURS a fost efectuat în perioada 6-19 octombrie 2022, pe un eşantion de 1016 respondenţi. 

Alegeri parlamentare 

Potrivit Sociopol, dacă duminică s-ar desfăşura alegerile parlamentare în actualul context al crizei energetice:

PSD este pe primul loc, având 36%. Recent, a pierdut ministerul Apărării după demisia lui Vasile Dîncu. Partidul de centru-stânga a propus revenirea la piaţa reglementată pentru o perioadă limitată (începând de la 1 ianuarie 2023). 

PNL se situează pe locul doi, având doar 19%. Recent, a avut de suferit de pe urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei după un scandal de plagiat şi amânarea aderării la spaţiul Schengen în 2023. Majoritatea consumatorilor de curent electric sunt nemulţumiţi de prestaţia ministrului Energiei, Virgil Popescu. Pe de altă parte, partidul de centru-dreapta are realizări excepţionale în privinţa întăririi securităţii şi apărării României după suplimentarea forţelor militare de pe flancul de est al NATO. 

AUR ar obţine 14%. Recent, George Simion şi membrii partidului de dreapta au participat la un protest spontan pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de prestaţia guvernului de coaliţie PNL-PSD-UDMR privind domeniul energiei 

USR , sub noul lider Cătălin Drulă, s-ar poziţionar pe locul patru cu 11% ca urmare a plecării din partid a europarlamentarului Dacian Cioloş şi a altor foşti membri PLUS care au pus bazele unui nou partid - REPER. 

Restul partidelor, precum UDMR condus de Kelemen Hunor, REPER condus de Dacian Cioloş, PRO România condus de Victor Ponta sau FD condus de Ludovic Orban nu ar atinge pragul de 5%. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
alegeri,
sondaj,
criza energetica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.