Cu buzunarele pline, polonezii prind gustul fineţurilor

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 02 ianuarie 2020 205 afişări

Cu buzunarele pline, polonezii prind gustul fineţurilor

Aproape trei decenii de creştere economică neîntreruptă au urcat PIB-ul polonez pe cap de locuitor peste cel din Grecia şi aproape de cel din Portugalia, scrie Financial Times.

Salariile cresc cu aproximativ 7%, iar clasa de mijloc în creştere a Poloniei cheltuie din ce în ce mai mult pe delicatese.

“Consumul gospodăriilor, alimentat de creşteri aşteptate ale cheltuielilor bugetare, o piaţă a muncii cu oportunităţi din plin şi salarii în creştere, continuă să crească”, se arată într-un raport recent al Băncii Mondiale.

Una dintre cele mai mari beneficiare de pe urma creşterii explozive a consumului este piaţa alimentelor şi băuturilor. Un studiu realizat de grupul de cercetare GfK a găsit că suma medie lunară cheltuită de polonezi pe mesele în oraş a urcat cu 22% în 2018.

Numărul cafenelelor specializate din Polonia a crescut de la trei la peste 200 în ultimul deceniu. Iar polonezii, consumatori tradiţionali de vodcă şi bere, au început să se uite şi către vin. În ultimul deceniu, importurile de vin s-au dublat, în timp ce importurile de whiskey au crescut de patru ori.

Polonezii au început de asemenea să cultive din ce mai multă viţă de vie. În 2009, existau doar 26 de podgorii în Polonia. Acum, sunt aproximativ 200.

Polonezii devin mai avuşi şi au mai mulţi bani pentru lux, călătoresc mai mult. Creşterea consumului ajută de asemenea la transformarea centrelor urbane. Pe lângă achiziţionarea de bunuri din ce în ce mai scumpe, polonezii sunt pregătiţi să cheltuiască mai mult şi pe alte servicii, cum ar fi cele de manichiură şi tuns.

Şi totuşi, nu totul este roz. Câştigurile aduse de creşterea economică puternică nu au fost distrubuite în mod egal, cu mari diferenţe între estul mai sărac şi vestul mai bogat, cât şi între oraşe şi zonele rurale.

În următorul an, economia poloneză este aşteptată să încetinească în condiţiile în care efectele problemelor economice ale Germaniei încep să se facă simţite la nivelul lanţului de aprovizionare.

În mod paradoxal, potrivit lui Piotr Bujak, economist şef la banca poloneză PKO BP, Polonia a devenit mai vulnerabilă la şocuri externe în pofida creşterii cheltuielilor gospodăriilor, în condiţiille în care exporturile avansează mai rapid decât consumul intern.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonezi,
prindere,
crestere,
polonia,
consum,
portugalia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.