CSR 2023. Via Profi

Postat la 24 octombrie 2023 31 afişări

Motivaţie:

Zilnic, produse delicioase şi sănătoase de la mici producători îşi fac apariţia în ferme sau afaceri de familie. Adesea însă, rămân necunoscute în afara comunităţii lor, iar cei care le produc găsesc cu greu resurse şi susţinere pentru a se extinde către mai mulţi consumatori ca să-şi continue obiceiurile şi să păstreze metodele naturale, tradiţionale de preparare. De aceea nu de puţine ori ei părăsesc ţara, căutând o viaţă mai bună pe alte meleaguri. „Contribuind la salvarea satelor în curs de depopulare şi oferind sprijin celor care produc autentic şi local dar au tot mai puţine resurse pentru o existenţă civilizată, Profi intervine cu acest proiect amplu şi generos care îi încurajează să producă, să rămână şi să trăiască frumos la sat”, declară Gabriela Sîrbu, director de sustenabilitate la Profi.

Descrierea proiectului:

Via Profi este un drum imaginar ce conectează consumatori din urban cu producători din rural, o platformă ce facilitează consumul de produse locale tradiţionale şi contribuie la redescoperirea plăcerii de a le consuma.

În septembrie 2022, sprijiniţi de Asociaţia Culturală Plai, „am început maparea pe judeţe, identificând producători locali şi luând legătura cu ei. Reprezentanţii Profi au mers în teren, au făcut poze şi au preluat date şi le-au inclus în această platformă digitală integrată cu Google”, explică Gabriela Sîrbu. Cine vizează acum o locaţie din Via Profi află care sunt producătorii din zonă. În iunie 2023, a fost lansată oficial platforma digitală. Până în prezent, au fost investiţi peste 2 milioane de lei în cele două proiecte de susţinere a micilor producători locali: Raftul cu Bunătăţi Locale şi Via Profi, ambele în plină evoluţie, conform Gabrielei Sîrbu.

Rezultate:

Via Profi reuneşte deja peste 327 de producători din 16 judeţe, iar platforma are aproape 430.000 de utlizatori şi peste 740.000 de vizualizări.

Prin acest demers, „semnalăm autorităţilor şi publicului larg cât de importante sunt consumul local şi sprijinirea producătorilor locali; observăm că perspectiva autorităţilor a început să se schimbe, iar consumatorii sunt tot mai conştienţi de valoarea acestor produse”, mai spune Gabriela Sîrbu. Sute de participanţi au urmărit discuţiile din cadrul Forumului de Bun şi Bine, organizat de Profi, pentru a sprijini satul în septembrie 2023, explorând teme ca sănătatea, educaţia, producătorii locali şi valorile tradiţionale, cultura şi întreprinderile sociale; evenimentul a generat ecouri la nivel politic şi guvernamental. „Aceste rezultate ne motivează să continuăm, să mapăm întreaga ţară şi să adăugăm în platformă tot mai mulţi noi producători”, conchide Gabriela Sîrbu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.