Cresc ajutoarele sociale de la anul: Indicatorul social de referinţă va creşte până la 1.200 de lei în următorii ani

Autor: Alexandru Nanu Postat la 29 octombrie 2020 334 afişări

Cresc ajutoarele sociale de la anul: Indicatorul social de referinţă va creşte până la 1.200 de lei în următorii ani

La începutul acestei luni deputaţii au adoptat propunerea legislativă care prevede creşterea indicatorului social de referinţă (ISR) până la valoarea de 1.200 lei în trei etape începând cu anul 2021.

Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei, astfel acesta va creşte cu 700 de lei sau 140% procentual.

Această creştere se va desfăşura în trei etape, prima creştere fiind  la începutul anului 2021 până la 780 de lei, a doua creştere fiind la începutul anului 2022 până la 980 de lei şi ultima creştere va fi începând cu 1 ianuarie 2023 când  indicatorului social de referinţă va  ajunge la valoarea de 1.200 de lei.

Valoarea ISR nu a mai fost ajustată din anul 2018.

Pe lângă asta, propunerea legislativă prevede, începând cu anul 2024, ca valoarea indicatorului social de referinţă să fie modificată anual, prin hotărâre a Guvemului, pănă la data de 31 ianuarie a anului curent, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti - cu excepţia indemnizaţiei de şomaj - suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare, trebuie promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.