Creierul global, tehnicile avansate de producţie şi internetul industrial – principalele coordonate ale industriei viitorului

Autor: Ioana Matei Postat la 09 decembrie 2014 160 afişări

Creierul global, tehnicile avansate de producţie şi internetul industrial – principalele coordonate ale industriei viitorului

Ritmul inovaţiei accelerează mergând spre o transformare uriaşă a industriei care se va reflecta atât în  procesele de design şi producţie, în lanţurile de aprovizionare şi reţelele de distribuţie, cât şi asupra modului în care producţia funcţionează şi este organizată. Transformarea este numită de reprezentanţii conglomeratului american General Electric Viitorul Muncii - „The Future of Work” şi este condusă de trei forţe fundamentale: internetul industrial, tehnicile avansate de producţie şi creierul global.

„În ultimii 15 ani am  avut parte de o dezvoltare amplă a internetului consumatorilor, pe care toată lumea îl foloseşte şi care a revoluţionat multe industrii, mai ales în zona de entertainment sau media, domenii care nu afectează lumea industrială. Majoritatea activelor industriale arată la fel ca acum 50 de ani, o locomotivă poate fi diferită ca aspect, spre exemplu, dar structura, modul în care i se asigură service-ul este acelaşi de multe decenii. Marele trend şi marea schimbare pentru următorii zece ani va fi că în acelaşi mod în care acum avem miliarde de oameni conectaţi la internet, până la sfârşitul deceniului, vom avea  miliarde de echipamente conectate la internet”, a declarat Danielle Merfeld, global technology director, electrical technologies & systems în cadrul General Electric, într-un interviu acordat în exclusivitate Business Magazin.

Internetul industrial reprezintă fuziunea dintre software şi hardware, dintre big data şi computere, cu integrarea cloud-ului în echipamentele industriale.  Declinul rapid al preţului senzorilor electronici face eficientă din punct de vedere al costurilor echiparea echipamentelor industriale cu un număr mare de senzori astfel încât să fie posibilă analiza mediului,  posibilitatea de a reacţiona şi interacţiona între aceştia şi între aceştia şi oameni, arată o analiză a companiei americane General Electric. „Dacă ai toate aceste date şi ele pot fi găzduite undeva departe, în cloud, poţi face lucruri extraordinare, chiar şi mici schimbări în productivitate sau în eficienţa modului de utilizare a combustibilului, pot aduce miliarde de dolari în plus, este foarte interesant că aceste mici îmbunătăţiri în diverse locuri pot aduce, însumate, avantaje imense. Este vorba despre puterea procentului de 1%, iar acest lucru înseamnă de fapt internetul industrial, toate aceste mici detalii care să îmbunătăţească imaginea de ansamblu”, potrivit lui Merfeld. 

În acelaşi timp, preţurile mai scăzute de depozitare şi procesare  permit recoltarea unor cantităţi uriaşe de date ale echipamentului industrial şi prelucrarea lor prin intermediul unor sisteme de analiză avansate, generând insight-uri care permit funcţionarea echipamentului mult mai eficient. Internetul industrial permite trecerea de la întreţinerea reactivă, la cea preventivă a echipamentelor, posibilitatea reparării utilajelor înainte ca acestea să se strice, reducând dramatic încetinirile neplanificate şi crescând eficienţa atât a maşinilor individuale, cât şi a întregului sistem: reducerea întârzierilor din spitale sau în traficul aerian, creşterea eficienţei în distribuţia de energie, spre exemplu.

„Internetul industrial este diferit de datele pe care le avem pe telefon, datele industriale sunt mai sensibile la timp, pentru acestea este mai importantă securitatea, fiecare milisecundă contează - dacă durează câteva secunde în plus ca să îţi cumperi pantofi, nu te deranjează, dar dacă îţi ia o milisecundă să extragi informaţii dintr-un motor de avion, ar putea fi o problemă. Aşa că această natură a echipamentului industrial trebuie luată în considerare când vine vorba de construirea infrastructurii internetului industrial”, a mai declarat Merfeld.

La baza tehnicilor avansate de producţie stă răspândirea digitalului care uneşte designul, ingineria de produs, producţia, lanţul de distribuţie şi service-ul într-un sistem coeziv şi inteligent. Astfel, se vor populariza noi procese de producţie printre care printarea 3D, ce permite crearea de noi părţi şi de produse cu proprietăţi noi, dar şi accelerarea ciclului de design, prototipare şi producţie. Astfel, vor creşte viteza şi flexibilitatea producţiei, la costuri reduse.

Creierul global este văzut drept inteligenţa colectivă a oamenilor de pe glob prin comunitatea integrată dintre reţele, potrivit analizei General Electric. Astăzi, platformele tip open source şi croud sourcing devin cele mai eficiente modalităţi de sporire a creativităţii şi potenţialului antreprenorial al creierului global. Companiile individuale încep să câştige experienţă care să se extindă cu mult în afara limitelor anterioare, accesând o mai mare bază de talente. Companiile câştigă astfel flexibilitate, iar angajaţii câştigă control antreprenorial asupra abilităţilor şi talentelor lor. Creierul global va redefini relaţia dintre angajatori şi angajaţi, în beneficiul ambelor părţi. Acest proces va creşte pe măsură ce creşterea economiei globale va aduce pentru milioane de oameni atât conecttivitate la internet, cât şi timpul pentru a profita de acesta. Utilajele fizice sunt în continuare subiectul legilor fizice care impun constrângeri mai mari decât în lumea software-ului - dar pe măsură ce acestea devin puternic digitalizate, ritmul cu care performanţa lor creşte va avea o accelerare semnificativă. Creierul global va aduce noi descoperiri prin intermediul a cel puţin două canale. Primul, printr-o creştere a numărului de oameni capabili să participe la procesul de inovaţie şi al doilea, prin creşterea scopului colaborării, care va face creierul global echivalentul uman al performanţei sistemelor de calcul avansate.

„General Electric, la fel ca toate companiile, a fost afectată de criză, totul a încetinit, totuşi, ritmul activităţii noastre de cercetare nu a încetinit. CEO-ul nostru a devenit cunoscut pe seama angajamentului său susţinut în ce priveşte tehnologia, iar tehnologia noastră a fost componenta centrală de dezvoltare a afacerilor, în toate domeniile în care activăm. Din fericire pentru noi, cercetarea şi dezvoltarea nu au fost afectate. Putem să prevenim crizele, fiind şi mai inovativi. Aceasta este reţeta noastră pentru a fi vindecaţi, nu facem tăieri de costuri, ci facem investiţii pentru a ne menţine cercetarea”, a conchis Merfeld, referindu-se la capacitatea de a face inovaţii pe timp de criză.

Cea mai recentă investiţie a conglomeratului american General Electric este într-o fabrică de echipamente pentru distribuirea energiei din oraşul polonez Bielsko-Biala, potrivit The Warsaw Voice. Valoare investiţiei în fabrica poloneză se ridică la 54 de milioane de dolar. Unitatea va include activităţi de producţie, de cercetare şi dezvoltare, un centru de pregătire profesională şi servicii cu clienţii şi va avea  1.200 de angajaţi. În România, General Electric a devenit anul trecut proprietarul fabricii Lufkin din Ploieşti, după ce a cumpărat cu 3,3 miliarde de dolari compania americană destinată producţiei de instalaţii şi echipamente de foraj petrolier Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari producători de echipamente pentru industria de petrol şi gaze naturale. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
productie,
internet,
creier,
industrie
/actualitate/creierul-global-tehnicile-avansate-de-productie-si-internetul-industrial-principalele-coordonate-ale-industriei-viitorului-13711604
13711604
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.