Creditorii Greciei laudă progresele ţării, dar "încep să-şi piardă răbdarea"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 noiembrie 2013 125 afişări

Vizita la Atena a "troicii" creditorilor externi s-a încheiat fără niciun rezultat, urmând ca delegaţia UE-FMI-BCE să revină în decembrie pentru continuarea discuţiilor.

Creditorii Greciei laudă progresele ţării, dar "încep să-şi piardă răbdarea"

Cancelarul german Angela Merkel a lăudat Grecia la Berlin, remarcând că nimeni nu s-ar fi gândit că ţara va reuşi anul acesta să ajungă la excedent bugetar (estimat la 812 mil. euro), însă şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat că Atena trebuie să-şi îndeplinească de urgenţă angajamentele faţă de creditorii externi, spre a câştiga competitivitate şi a atrage investitorii, iar miniştrii de finanţe ai zonei euro "au început să-şi piardă răbdarea".

Mărul discordiei este legat de natura şi mărimea tăierilor bugetare care i se cer Greciei pentru a-şi îndeplini ţintele fiscale în 2014. Condiţiile vizează reducerea personalului bugetar, ca parte a unui program de 25.000 de concedieri până în 2015, permanentizarea unei taxe pe proprietăţi care ar fi urmat să fie aplicate doar în 2011, trecerea la executarea silită a celor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci, dar şi reducerea contribuţiilor sociale ale angajatorilor spre a ajuta mediul de afaceri, ceea ce va crea o gaură la buget de 1 mld. euro ce va trebui acoperită din alte surse.

Reprezentantul FMI în Grecia, Poul Thomsen (unul dintre foştii şefi ai misiunii FMI în România), a declarat duminică pentru Kathimerini că "troica" creditorilor nu obligă Grecia la "măsuri orizontale", ca tăieri de salarii şi pensii, ci la reforme structurale şi la reducerea cheltuielilor nenecesare. Thomsen a spus că înţelege faptul că "alte noi măsuri fiscale sunt dificile din punct de vedere politic şi social" şi că orice tăiere bugetară va trebui "atent ţintită astfel încât să-i protejeze pe cei mai vulnerabili". Reformele structurale ar urma să încurajeze deschiderea de noi companii fără teama că nu pot concedia ulterior angajaţi dacă aceştia nu se dovedesc performanţi.

Thomsen a lăudat însă Grecia pentru "progresele enorme în restabilirea sustenabilităţii fiscale" făcute până acum şi a precizat că băncile greceşti au fost "pe deplin recapitalizate".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/creditorii-greciei-lauda-progresele-tarii-dar-incep-sa-si-piarda-rabdarea-11718283
11718283
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.