Creditorii externi dau Greciei încă trei luni pentru a-şi îndeplini planul de concedieri

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 iulie 2013 41 afişări

Grecii au ieşit din nou în stradă să protesteze, participanţii la manifestaţii fiind în principal angajaţi din sectorul public, inclusiv poliţişti sau gunoieri. Principalele sindicate din sectorul privat şi public au programat o grevă generală pentru 16 iulie, denunţând programul de concedieri al guvernului drept "cel mai crud plan din ultimii 30 de ani de a distruge munca, salariile şi dreptul la pensie".

Creditorii externi dau Greciei încă trei luni pentru a-şi îndeplini planul de concedieri

Şomajul a atins un nou record (26,9% din forţa de muncă la nivelul lunii aprilie, faţă de o medie de 12,2% a zonei euro), iar în prezent sunt aproape de trei ori mai mulţi şomeri în Grecia decât în 2009. Biroul de statistică de la Atena a calculat că între 700 şi 1.000 de greci sunt concediaţi zilnic.

Grecia a obţinut în această săptămână acordul Eurogroup pentru o nouă tranşă, de 6,8 mld. euro, din pachetul de salvare de 240 mld. euro obţinut în virtutea acordului cu UE, FMI şi BCE. Obţinerea tranşei, din care 5,8 mld. euro vor fi disponibili până în august, iar restul de 1 mld. euro până în octombrie, era necesară inclusiv pentru a-i asigura statului grec resursele pentru plata a 2,2 mld. euro reprezentând contravaloarea unor obligaţiuni ajunse la scadenţă.

"Troica" creditorilor a acordat Atenei o păsuire de trei luni faţă de calendarul iniţial de concedieri, constatând că guvernul a ratat ţinta de concedieri asumată până la finele lunii iunie. Prin urmare, guvernul trebuie să includă până în septembrie 12.500 de angajaţi din sectorul public într-un aşa-numit "plan de mobilitate", respectiv să-i transfere pe alte posturi în sectorul public sau să-i concedieze. Circa 5.000 dintre aceştia sunt angajaţi ai autorităţilor locale (personal din educaţie, poliţia locală, angajaţi din salubritate). Un număr de 4.000 de posturi în sectorul public vor fi însă desfiinţate până în decembrie, conform angajamentului asumat de guvernul grec.

Anul trecut, Atena s-a angajat ca în total să includă 25.000 de salariaţi din sectorul public în "planul de mobilitate" pentru tot anul 2013. Până în 2015, conform The Wall Street Journal, Grecia trebuie să reducă personalul din sectorul public cu 150.000 de oameni în raport cu nivelul de la finele lui 2010, respectiv de la 892.207 la 695.000.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/creditorii-externi-dau-greciei-inca-trei-luni-pentru-a-si-indeplini-planul-de-concedieri-11121661
11121661
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.