Creditarea privată a continuat să îşi tempereze creşterea şi în noiembrie, cu un avans de 7,2%, susţinut mai ales de împrumuturile în lei ale populaţiei, în urcare cu 13,7%

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 decembrie 2019 24 afişări

Creditarea privată a crescut până la finele lunii noiembrie cu 7,2% faţă de perioada similară a anului trecut, soldul total ajungând la 268 miliarde lei, susţinut de avansul de 9,7% al împrumuturilor în lei, faţă de 2,4% a celor în valută, arată datele BNR.

Creditarea privată a continuat să îşi tempereze creşterea şi în noiembrie, cu un avans de 7,2%, susţinut mai ales de împrumuturile în lei ale populaţiei, în urcare cu 13,7%

Creditarea privată a crescut până la finele lunii noiembrie cu 7,2% faţă de perioada similară a anului trecut, soldul total ajungând la 268 miliarde lei, susţinut de avansul de 9,7% al împrumuturilor în lei, faţă de 2,4% a celor în valută, arată datele BNR.

Ritmul de creştere a creditării şi-a menţinut trendul descedent în ultimele luni, după 7,7% în septembrie şi 7,5% în octombrie. 

În termeni reali, creditarea totală s-a majorat cu 3,3% în luna noiembrie.

Creditul în lei are o pondere de 67,2% în totalul creditului neguvernamental, respectiv 180 miliarde lei. În termeni reali, creşterea creditării în lei a fost de 5,7 %.

Din suma totală, 108 miliarde lei reprezintă împrumuturile populaţiei, în creştere cu 13,7%, iar 72 miliarde lei creditele luate de societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare totalizau, în urcare 4,1% faţă de noiembrie 2018.

În ceea ce priveşte creditele în valută, soldul lor s-a majorat cu 2,4%, la 88 miliarde lei. Exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2%.

Singura categorie de credite care a înregistrat scăderi în parioada noiembrie 2018-noiembrie 2019 a fost cea a împrumuturilor în valută ale populaţiei, cu un minus de 8,2%, la 34,6 mld.lei.

În schimb, creditele în valută luate de companii s-au majorat cu 10,5%, la 53 mld.lei.

Faţă de luna octombrie, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut cu 0,1%  (-0,1 la sută în termeni reali).  Creditul în lei s-a majorat cu 0,6% (0,4% în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 0,8% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,3 %).

Creditul guvernamental s-a diminuat în luna noiembrie cu 7,2 milioane lei faţă de luna octombrie 2019, până la 109,96 miliarde lei. În raport cu noiembrie 2018, creditul guvernamental s-a majorat cu 5,8% (2,0 la sută în termeni reali).

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie un sold de 411 miliarde lei. Faţă de luna octombrie 2019, aceasta a crescut cu 1,9% (1,6 % în termeni reali), iar în raport cu noiembrie 2018 masa monetară (M3) s-a majorat cu 9,5%ă (5,5 la sută în termeni reali).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credit,
miliarde,
valuta,
creditare

Citeşte pe comedymall.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică
Trei tendinţe care dau tonul în industria de servicii financiare post-Covid19
Mediafax
Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză
Preşedintele Belarusului închide graniţele cu Occidentul şi pune armata în stare de alertă
MonitorulApararii
Dispute pe tema ingerinţelor în alegerile din SUA. Cine e mai periculoasă: Rusia sau China? Dispute pe tema ingerinţelor în alegerile din SUA. Cine e mai periculoasă: Rusia sau China?
Refuz categoric al Chinei de a intra în aranjamente de control al armelor strategice nucleare cu SUA şi Rusia
MonitorulPartidelor
Senatul a aprobat ca profesorii şi personalul auxiliar să primească stimulente ca medicii Senatul a aprobat ca profesorii şi personalul auxiliar să primească stimulente ca medicii
Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.