Costul cu forţa de muncă s-a majorat cu 15% în T3 fată de perioada similară din 2022. Cele mai mari creşteri au fost în învăţământ (30%) şi construcţii (22%)

Autor: Roxana Rosu Postat la 05 decembrie 2023 10 afişări

Costul cu forţa de muncă s-a majorat cu 15% în T3 fată de perioada similară din 2022. Cele mai mari creşteri au fost în învăţământ (30%) şi construcţii (22%)

Costul orar al forţei de muncă ajustat după numărul zilelor lucrătoare s-a majorat cu 15% în trimestrul trei al anului fată de perioada similară din 2022, potrivit datelor publicate marti de INS, cele mai mari creşteri fiind în învăţământ (30%), construcţii (22%) şi în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (19%).

În acelaşi timp, creşterile cele mai mici ale costului orar al forţei de muncă s-au observat în industria extractivă (6,33%), alte activităţi de servicii (7,31%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (7,94%).

Componenta salariale a avut un plus de 15,16%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 14,88%.

 

Comparativ cu T2/2023, în T3 costul cu forta de muncă s-a majorat cu 1,3%.

Cel mai mare avans a fost înregistrat în  învăţământ, de 38%, domeniu influenţat de evoluţia timpului efectiv lucrat din fiecare trimestru în funcţie de perioadele de vacanţă şcolară precum şi de aplicarea O.U.G nr. 57 din 12 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

De asemenea, uşoare creşteri s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (1,3%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1%), respectiv în administraţie publică (0,89%).

Însă, în majoritatea activităţilor economice, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut comparativ cu trimestrul precedent.

Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-10,20%),  tranzacţii imobiliare (-5,56%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-4,06%).

Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor salariale a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,34%.

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
activitati,
crestere,
servicii,
forta de munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.