Corina Creţu: Proiectul de reabilitare a Mănăstirii Putna va fi finalizat în octombrie

Autor: Tibi Bujdei Postat la 16 august 2015 161 afişări

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, sâmbătă, la Mănăstirea Putna, că proiectul de reabilitare a lăcaşului de cult derulat prin POR, în valoare de 3,3 milioane de euro, va fi finalizat în termen, în luna octombrie.

Corina Creţu a declarat că este pentru prima dată în vizită la Putna în calitate de comisar european şi a arătat că s-a bucurat când a constatat că judeţul Suceava beneficiază de peste şaptezeci de proiecte prin POR, în valoare de peste 126 de milioane de euro, unul dintre acestea fiind cel de la Mănăstirea Putna, în valoare de 3,3 milioane de euro, cu 2,5 milioane de euro contribuţia Comisiei Europene.

Comisarul european a spus că implementarea acestui proiect s-a făcut în proporţie de peste 80 la sută şi că în luna octombrie va fi finalizat.

"E un exemplu de cum sunt cheltuiţi banii europeni pentru conservarea patrimoniului european", a spus Creţu.

Ea a adăugat că este convinsă că ceea ce se face prin acest proiect va ridica numărul de turişti, mai ales că se preconizează şi extinderea sezonului turistic cu două luni.

Creţu a spus că proiectul de la Mănăstirea Putna este "o investiţie masivă" în ceea ce priveşte restaurarea monumentelor istorice religioase.

Comisarul european a menţionat că este important ca autorităţile locale să meargă în paralel cu finalizarea proiectelor pe finanţarea 2007-2013 şi lansarea altor proiecte mature astfel încât România să beneficieze la maxim de suma alocată pentru următorii şapte ani.

În ceea ce priveşte gradul de dezangajare al României pentru perioada 2007-2014 pentru Programul Operaţional Regional, Corina Creţu a spus că estimările le fac autorităţile naţionale şi locale.

"Există acest risc de dezangajări de fonduri pentru că avem un procent de 63 absorbţie şi sigur că este greu să recuperezi în cinci luni ceea ce nu s-a făcut în şapte ani", a afirmat Creţu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că în epoca medievală zona Moldovei a fost un bastion important pentru Europa de vest.

"Iată că acum banii vin şi din zona de vest, din zona europeană, pentru astfel de monumente şi cred că şi spiritul UE, acela de unitate în diversitate, îmbină foarte bine şi zona de ortodoxie care la Putna este foarte bine reprezentată", a spus Nechifor.

Proiectul "Restaurare, modernizare si conservare a patrimoniului cultural, naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna" derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 presupune restaurarea şi consolidarea Casei domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul Mănăstirii Putna, dar şi sistemul electric şi termic al mănăstirii.

Mănăstirea Putna este prima ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare şi locul unde se află mormântul acestuia.

Construcţia mănăstirii a fost finalizată în anul 1481, aceasta fiind prevăzută şi cu incintă fortificată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CREŢU,
MĂNĂSTIREA PUTNA,
REABILITARE
/actualitate/corina-cretu-proiectul-de-reabilitare-a-manastirii-putna-va-fi-finalizat-in-octombrie-14676753
14676753
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.