Coridor sau autostrada?

Postat la 23 februarie 2006 7 afişări

Autostrada Brasov-Bors construita de compania americana Bechtel nu mai e o prioritate. Proiectul va fi finantat numai daca raman bani. Prioritar e, acum, asa-numitul coridor IV paneuropean Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Deva-Lugoj-Timisoara-Arad, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Autostrada Brasov-Bors construita de compania americana Bechtel nu mai e o prioritate. Proiectul va fi finantat numai daca raman bani. Prioritar e, acum, asa-numitul coridor IV paneuropean Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Deva-Lugoj-Timisoara-Arad, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Trebuie sa ne stabilim prioritatile in functie de acordurile la care devenim parte ca membru UE. Iar europenii spun ca, pentru dezvoltarea tarilor din estul si centrul Europei, traseul coridorului IV paneuropean este prioritar", spus Tariceanu. Ca argument suplimentar, Tariceanu a invocat faptul ca BEI nu va finanta proiectul Bechtel ci, "poate", doar pe cel al Coridorului. 

El a acuzat fostul Cabinet ca a preferat sa incheie contracte cu bancile comerciale care presupun "avantaje multiple pentru contractanti dar costuri ridicate pentru buget". In total, contractul cu Bechtel se ridica la 2,2 miliarde de euro. 

Un alt contract intrat in vizorul actualei puteri este cel de securizare a frontierelor, incheiat cu EADS. Partea proasta gasita de actuala putere consta in suprapunerile banilor cheltuiti de la buget cu acest contract peste fondurile alocate deja de UE prin intermediul PHARE. Ar fi vorba despre peste 400 de milioane de euro. Contractul total este de 650 de milioane de euro, intr-o prima faza. Suma ar putea creste in functie de etapele de realizare a proiectului. 

Acum, Bucurestiul incearca sa renegocieze contractul, in ideea ca Romania nu-si permite sa piarda nici macar un eurocent. "Putem merge pana la a anula contractul", a declarat ministrul administratiei si al internelor, Vasile Blaga, care a fost la Bruxelles sa discute cu reprezentantii EADS..

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/coridor-sau-autostrada-2510358
2510358
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.