Coordonatorul UE pentru luptă antiteroristă îndeamnă statele la acţiune

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 ianuarie 2015 35 afişări

Coordonatorul european al luptei împotriva terorismului Gilles de Kerchove a îndemnat luni statele UE să accelereze aplicarea unei serii de acţiuni, decise în urmă cu un an, în vederea prevenirii radicalizării şi consolidării luptei împotriva ameninţării combatanţilor islamişti, relatează AFP.

"Reuniunea de la Paris (între miniştrii de Interne din 12 ţări UE şi omologii lor american şi canadian) a arătat urgenţa aplicării unui program de acţiune hotărâtă, în urmă cu peste un an", a declarat de Kerchove într-un mesaj video postat pe Twitter.

Aceste măsuri privesc prevenirea radicalizării în închisori şi pe Internet, schimbul de informaţii, îmbunătăţirea controalelor la frontierele externe ale UE, detectarea mişcărilor suspecte şi cooperarea cu ţări terţe, în special cele traversate de către europeni radicalizaţi în drum către Siria şi Irak, a amintit el.

"UE trebuie să caute să exploreze mijloacele de a aplica mai rapid acest program", a insistat de Kerchove.

Summitul liderilor UE prevăzut pe 12 februarie la Bruxelles va fi consacrat luptei împotriva terorismului şi radicalizării europenilor. Miniştrii de Externe, dar şi cei de Interne şi ai Justiţiei, au fost "mandataţi să facă progrese", a subliniat coordonatorul.

Şefii diplomaţiilor europene se vor întâlni pe 19 ianuarie, la Bruxelles, iar miniştrii de Interne pe 29 la Riga, în Letonia.

"În cursul acestor reuniuni va trebui să vedem cum poate UE să avanseze mai repede şi dacă poate stabili măsuri suplimentare", a pledat el, citând "un control sistematic al deplasărilor cetăţenilor UE la frontierele externe, la trecere, la dus şi la întors".

"Doresc ca entuziasmul de la Paris să se traducă, pe 12 februarie, prin măsuri şi o voinţă politică de a acţiona", a conchis coordonatorul european al luptei împotriva terorismului.

În total 17 persoane au fost ucise la Paris - într-un atac armat la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, un schimb de focuri cu poliţia şi o luare de ostatici într-un supermarchet cu specific evreiesc. Cei trei autori ai acestor atacuri au fost ucişi în asalturile poliţiei. Ei şi-au revendicat apartenenţa la mişcări islamiste fundamentaliste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
TERORISM,
ATENTATE
/actualitate/coordonatorul-ue-pentru-lupta-antiterorista-indeamna-statele-la-actiune-13762082
13762082
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.