Consumul a două băuturi fără zahăr pe zi creşte riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord cu o treime

Autor: Andra Stroe Postat la 14 februarie 2019 746 afişări

Două sau mai multe băuturi fără zahăr consumate zilnic cersc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă cu o treime şi pot provoaca moartea prematură, potrivit unui studiu citat de Daily Mail.

Consumul a două băuturi fără zahăr pe zi creşte riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord cu o treime

Un studiu amplu care a implicat mai mult de 80.000 de femei a constatat că în cazul consumului a două sau mai multe băuturi fără zahăr pe zi a crescut riscul de accident vascular cerebral cu 23%.

Comparativ cu femeile care consumau băuturi fără zahăr mai puţin de o dată pe săptămână sau deloc, femeile care au consumat două sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi au avut de asemenea cu 29% mai multe şanse de a dezvolta boli de inimă şi cu 16% mai multe şanse de a muri din orice altă cauză.

Analiza ulterioară a arătat că în cazul femeilor care sufereau de obezitate riscul de accident vascular cerebral era dublu. De asemenea, femeile afro-americane au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral.

Dr. Yasmin Mossavar-Rahmani, autorul principal al studiului şi profesor asociat al Colegiului de Medicină Albert Einstein din Bronx, New York, a declarat că „Mulţi oameni, în special cei care sunt supraponderali sau obezi, consumă băuturi îndulcite cu conţinut scăzut de calorii pentru a reduce caloriile în dieta lor. Cercetarile noastre si alte studii au aratat că băuturile îndulcite artificial nu pot fi inofensive si consumul ridicat este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral şi boli de inimă.” 

Autorii au subliniat că studiul a găsit o legătură, dar nu a putut dovedi că băuturile dietetice cauzează accidente vasculare cerebrale şi probleme cardiace. Dr. Mossavar-Rahmani a afirmat că studiul nu a analizat îndulcitorii artificiali individual: „Nu ştim exact ce tipuri de băuturi îndulcite artificial au consumat, deci nu ştim ce îndulcitori artificiali pot fi dăunători şi care ar putea fi inofensivi", a spus el.

Studiul, publicat în revista Stroke, a inclus date de la 81.714 femei care aveau vârste de 50-79 ani la începutul studiului şi care au fost urmărite, în medie, 12 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
accident vascular,
risc,
bauturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.