Constituţia? Ei, aveţi puţintică răbdare!

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 iunie 2013 44 afişări

Discuţiile decisive din Comisia constituţională condusă de Crin Antonescu au început, cum era şi de aşteptat, cu respingerea unei avalanşe de amendamente la Constituţie care ar fi hazlii şi inofensive dacă n-ar mânca timpul preţios al aleşilor. Lucrările Comisiei trebuie să se încheie la 20 iunie, pentru ca textul rezultat să poată fi supus la vot în Senat înainte de vacanţa parlamentară, însă membrii comisiei au lucrat doar atunci când s-a întrunit cvorumul de prezenţă, ceea ce a însemnat săptămâna trecută ratarea a două zile dintr-un foc.

Constituţia? Ei, aveţi puţintică răbdare!

Amendamentele respinse privesc chestiuni secundare sau chiar parazitare de ordin simbolic (schimbarea zilei naţionale cu cea de 10 mai, recunoaşterea rolului istoric al bisericilor, introducerea devizei Nihil Sine Deo, schimbarea imnului naţional; singurul amendament admis a fost reintroducerea stemei pe drapel) sau inovaţii bizare chiar şi pentru democraţia românească (eliminarea referendumului din Constituţie, coborârea vârstei minime de vot la 16 ani).

În schimb, punctele unde au apărut disensiuni între PSD şi PNL s-au legat de regmul interceptărilor de comunicaţii între suspecţi (acestea vor fi autorizate doar de judecător şi doar în cazuri de "urgenţă deosebită" de către procurori pe o perioadă de 48 de ore - varianta PNL, respectiv 24 de ore - varianta PSD) şi de specificarea faptului că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie (amendament introdus de BOR, aprobat de PNL, dar dezavuat de PSD, prin vocea premierului Victor Ponta). Pentru ambele, votul va fi reluat.

Ambele partide aflate la putere au adoptat însă cu plăcere un amendament prin care magistraţii apar drept singura putere a statului ai cărei reprezentanţi pot fi executaţi silit de stat pentru recuperarea prejudiciului cauzat de exercitarea funcţiei lor cu rea-credinţă sau neglijenţă. La fel de plăcută a fost pentru aleşii puterii şi impunerea prevederii că orice persoană juridică şi fizică este obligată să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare, dacă primeşte invitaţie scrisă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/constitutia-ei-aveti-putintica-rabdare-10943869
10943869
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.