Consiliul Naţional de Etică: Bode nu a plagiat, dar are multe greşeli de citare

Postat la 24 mai 2023 44 afişări

Consiliul Naţional de Etică: Bode nu a plagiat, dar are multe greşeli de citare

Stilul de citare nu este unitar în lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, iar multe dintre citări prezintă greşeli care trebuie corectate, arată raportul CNECSDTI, care precizează că numărul mare de citate arată că intenţia lui Bode nu a fost să plagieze.

Procentul de similitudine în urma analizei cu softul iThenticate a cărţii cu titlul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, carte care a fost publicată de Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 este cuprins între 14% şi 18%. Acestea sunt considerate procentaje maxime, potrivit raportului Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI).

„În urma analizei pe grafice şi figuri, nu s-au identificat figuri fără citarea corespunzătoare. Pentru unele figuri (pagina 49, 81 şi 83) nu s-a găsit sursa şi este posibil ca acestea să fie originale şi neplagiate. În urma analizei pe text s-au constatat următoarele: existenţa unor mari inconsistenţe în ceea ce priveşte stilul de citare; deşi sursa este citată corect, în câteva cazuri s-a constatat că citarea este defectuoasă (de exemplu nu corespunde intervalul de pagini de unde s-a preluat text). În cazul în care se face referire la o pagină web, în unele cazuri aceasta nu mai este disponibilă. Există cazuri în care unele porţiuni de text au fost posibil preluate prin traducere din limba engleză, dar fără să fie citată sursa. În ultimul capitol există porţiuni de text preluate dintr-un program de guvernare fără citarea sursei. Cea mai frecventă problemă este existenţa preluării de text, inclusiv prin traducere din limba engleză, şi pentru care nu s-au folosit ghilimelele, însă sursa din care s-a preluat este de cele mai multe ori citată corespunzător”, se arată în raport.

Cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” publicată de Bode reprezintă o sinteză a multor lucrări de specialitate si date statistice cu caracter public, arată raportul. Potrivit documentului, cartea conţine un număr extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedeşte faptul că autorul nu a dorit să inducă în eroare asupra paternităţii informaţiilor folosite.

„Stilul de citare nu este unitar, iar multe dintre citări prezintă greşeli care trebuie corectate, inclusiv cele care fac referire la surse web şi care nu mai sunt accesibile. Totodată, s-a constatat că numărul total de referinţe citate este foarte mare, şi anume 332 de lucrări şi alte referinţe bibliografice. În opinia CNECSDTI, acest lucru susţine intenţia autorului de a face o sinteza dintr-un volum mare de informaţie, având o contribuţie directă limitată. Subiectul cărţii abordează elemente de siguranţă în contextul resurselor energetice la nivel internaţional, european şi naţional. S-a constatat că tipul de informaţie folosit este uşor accesibil şi autorul nu a încercat pe parcursul lucrării să lase impresia că ar fi generat personal datele statistice folosite sau conceptele foarte generale referitoare la resursele actuale de energie. Deşi acoperă elemente de generale de siguranţă naţională, cea mai mare parte a cărţii se încadrează în domeniul resurselor energetice şi managementul acestora, domeniu în care citarea se face preponderent cu trimitere la sursă, fără a folosi ghilimele”, se mai arată în raport.

Astfel, raportul constată că lucrarea lui Lucian Bode „nu este plagiată, dar conţine un număr mare de greşeli de citare, precum şi un stil neuniform de citare”.

„Deşi sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenţionat să ascundă sursa”, potrivit sursei citate.

În acest sens, CNECSDTI constată că Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat.

CNECSDTI îi recomandă, însă, lui Bode să întocmească o erată in extenso în care toate greşelile de citare să fie menţionate şi corectate.

Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai a decis, la începutul anului 2023, după analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
lucian bode,
greseli,
consiliu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.