CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Presa chineză a publicat un apel la revizuirea suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa

Postat la 08 mai 2013 29 afişări

Principalul ziar de stat chinez a publicat în ediţia de miercuri un apel din partea unor universitari vizând o "reconsiderare" a suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa, pe care se află baze americane şi care nu este vizată de actuala dispută teritorială între cei doi vecini.

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Presa chineză a publicat un apel la revizuirea suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa

 Într-un lung material publicat în ediţia de miercuri a ziarului Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez (PCC), se susţine că Beijingul ar fi îndreptăţit să îşi valorifice drepturile asupra arhipelagului Ryukyu, a cărui principală insulă este Okinawa.

"A venit timpul reconsiderării problemelor nesoluţionate cu privire la Insulele Ryukyu", scriu Zhang Haipeng şi Li Guoqiang, cercetători la Academia chineză pentru Ştiinţe Sociale (CASS).

Cei doi universitari revin în special asupra Tratatului de la Shimonoseki (17 aprilie 1895), care încheia un scurt razboi chinezo-japonez, în perioada 1894-1895, pierdut de dinastia manciuriană Qing, slăbită la acea vreme.

China a trăit ca pe o umilire puternică semnarea acestui tratat "inegal" ce o obliga să cedeze Japoniei, consacrată drept putere imperialistă, teritorii ca Insula Formosa (Taiwan), după aproximativ 15 ani de la înglobarea Insulelor Ryukyu în Imperiul japonez.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/conflictul-china-japonia-presa-chineza-a-publicat-un-apel-la-revizuirea-suveranitatii-japoneze-asupra-insulei-okinawa-10861792
10861792
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.