Companiile mari şi mici din SUA continuă disponibilizările, împingând rata şomajului tot mai sus

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 08 decembrie 2022 38 afişări

Deşi sectorul tech este în centrul atenţiei când vine vorba de disponi­bilizările operate în SUA, fenomenul se manifestă în industrii întregi, scrie Quartz.

Companiile mari şi mici din SUA continuă disponibilizările, împingând rata şomajului tot mai sus

Ultimele victime se regăsesc în cadrul Pepsi, care intenţionează să elimine sute de locuri de muncă din diviziile sale nord-americane.

Însă cele mai ample disponi­bilizări sunt realizate de companiile mici, scrie Bloomberg.

Aproximativ 305.000 de mun­citori şi-au pierdut locul de muncă în octombrie în cadrul companiilor cu mai puţin de 10 angajaţi, în creştere cu 137.000 faţă de luna anterioară.

Nivelul disponibilizărilor din cadrul celor mai mici firme americane a fost cel mai ridicat din mai 2020, când pandemia forţa multe dintre acestea să se închidă.

Această categorie de firme nu dispune de puterea financiară necesară pentru a absorbi lovituri ca reducerea cererii de consum sau creşterea costurilor de finanţare. Deocamdată, rata şoma­jului din SUA rămâne constantă, menţi­nându-se la 3,7% în noiembrie faţă de octombrie, însă majoritatea economiştilor avertizează că aceasta ar putea depăşi 5,5%, potrivit Financial Times.

Un sondaj recent FT/IGM sugerează un optimism în scădere că banca centrală americană va putea îmblânzi inflaţia fără a provoca pierderi materiale de locuri de muncă.

Eforturile Fed de a aduce inflaţia sub control vor împinge şomajul din SUA la cel puţin 5,5% în condiţiile în care cea mai mare economie a lumii va aluneca în recesiune anul viitor, consideră majoritatea economiştilor chestionaţi de FT.

Câţiva economişti au prezentat un scenariu chiar mai sumbru, cu şomajul apropiindu-se sau depăşind 7%.

Şomajul în creştere va pune presiune şi mai mare asupra pieţei rezidenţiale americane, care a început deja să se clatine sub povara dobânzilor în creştere spectaculoasă la creditele ipotecare.

Şomajul afectează şi veniturile disponibile ale familiilor, erodează puterea de cumpărare, optimismul muncitorilor şi reduce producţia economică.

Şi totuşi, o creştere a şomajului reprezintă în acelaşi timp un semn că piaţa muncii se normalizează, spun economiştii, potrivit CNN.

Şomajul din SUA este încă foarte scăzut după standarde istorice, ceea ce sugerează că strategii şi legislatorii va trebui să accepte o rată mai ridicată a acestuia dacă vor ca inflaţia să se modereze, spune Ken Kim, senior economist la KPMG.

„Şomajul de 3,7% probabil încă sporeşte inflaţia. Credem că acesta va trebui să urce la 5,5% pentru ca inflaţia să revină la ţinta Fed de 2,2%.“

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei americane, declara recent că nu este sigură care ar fi rata acceptabilă a şomajului pentru perspectivele economice actuale, dar că Trezoreria consideră rate de 4% ca indicând o piaţă a muncii sănătoasă, potrivit Reuters.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
disponibilizări,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.