Companiile aeriene din întreaga lume sunt nevoite să anuleze zboruri din cauza problemelor tehnice: P&W, furnizor pentru Airbus, recheamă peste 1000 de motoare ce ar putea avea fisuri

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 14 august 2023 94 afişări

Companiile aeriene din întreaga lume sunt nevoite să anuleze zboruri din cauza problemelor tehnice: P&W, furnizor pentru Airbus, recheamă peste 1000 de motoare ce ar putea avea fisuri

Companiile aeriene din SUA şi Europa se grăbesc să găsească piese de schimb pentru a evita anularea zborurilor după ce producătorul de motoare Pratt & Whitney a emis o rechemare, scrie Financial Times.

Anunţul P&W conform căruia mai mult de o mie de motoare din avioanele Airbus trebuie demontate şi inspectate, a forţat un număr mare de companii aeriene să reprogrameze zborurile sau să ţină aeronavele la sol.

Wizz Air şi-a redus ţinta de creştere şi ia considerare să reducă temporar numărul zborurilor, avertizând că problemele la motoare pun presiune pe operaţiunile de mentenanţă. Spirit Airlines le-a transmis investitorilor că luna aceasta vor fi operate mai puţine zboruri.

P&W a emis rechemarea după ce a descoperit contaminarea metalului folosit pentru fabricarea anumitor piese ale motorului, fapt ce ar putea cauza fisuri. Compania-mamă RTX a spus că aproximativ 1.200 dintre cele 3.000 de motoare turbofan ale companiei ar trebui inspectate mai devreme decât era planificat. Aproximativ 200 dintre aceste inspecţii vor avea loc până la jumătatea lunii septembrie.

Motorul GTF, introdus în 2016, este unul dintre cele două care pot fi folosite în avionul Airbus A320neo, cel mai bine vândut din lume.

RTX a promis că va despăgubi companiile aeriene. CEO-ul, Greg Hayes, a declarat că retragerea motoarelor „nu este o ameninţare existenţială” nici pentru RTX, nici pentru P&W, dar a recunoscut că „va fi costisitoare”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.